Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bývalý manažér Trumpovej kampane čelí obvineniu: Ovplyvňovanie svedkov a pranie peňazí

Paul Manafort, bývalý manažér kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa
Paul Manafort, bývalý manažér kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa (Zdroj: SITA - AP Photo/Andrew Harnik, File)

WASHINGTON - Osobitný americký vyšetrovateľ Robert Mueller obvinil Paula Manaforta, bývalého manažéra kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, že sa pokúsil ovplyvniť dvoch potenciálnych svedkov.

Mueller, ktorý vyšetruje údajné ovplyvňovanie prezidentských volieb v roku 2016 Ruskom, tvrdí, že Manafort sa pokúsil kontaktovať dvoch ľudí z lobistickej skupiny Hapsburg Group, a to telefonicky, prostredníctvom SMS a programu na zasielanie šifrovaných správ, informovali v noci na utorok agentúry DPA a Reuters s odvolaním sa na dokument doručený okresnému súdu v District of Columbia.

Keďže Manafort chcel ovplyvniť výpovede svedkov a utajiť dôkazy, Mueller požiadal príslušného sudcu, aby čo najskôr zrušil alebo prehodnotil svoje nariadenie o jeho prepustení pred začiatkom súdneho procesu, ktorý je naplánovaný na september. Manafort bol prepustený do domáceho väzenia vlani v októbri. Súčasťou dokumentu podaného Muellerom je aj vyhlásenie špeciálneho agenta Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), podľa ktorého k ovplyvňovaniu svedkov z Hapsburg Group, zastupujúcou záujmy Ukrajiny, došlo vo februári.

Manafort čelí desiatkam obvinení vrátane prania špinavých peňazí a bankového a daňového podvodu v súvislosti s prácou, ktorú robil pre bývalého prorusky orientovaného  ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča predtým, než bol vo februári 2014 zosadený. Všetky uvedené obvinenia však popiera.

Manafort sa v júni 2016 zúčastnil aj na stretnutí Trumpovho syna Donalda Trumpa mladšieho a jeho zaťa Jareda Kushnera s ruskou právničkou, ktorého zjavným cieľom bolo získať škodlivé informácie o prezidentskej kandidátke demokratov Hillary Clintonovej Trump takisto odmieta tvrdenia o podiele Ruska na jeho zvolení a Muellerovo vyšetrovanie nazýva "honom na čarodejnice".

Viac o téme: Donald TrumpRobert MuellerPaula Manafort
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu