Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

List od Kima bol veľmi zaujímavý, povedal Trump: Potom sa priznal, že ho ešte ani nevidel

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: Foto - AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Americkí novinári prichytili prezidenta Donalda Trumpa pri drobnej lži, ktorú sám priznal po ani nie ôsmich minútach. O liste od severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý Trump v piatok priniesol na tlačovú konferenciu, najskôr hovoril, že bol "veľmi zaujímavý", no nechcel z neho prezradiť žiadne podrobnosti.

O krátku chvíľu nato však už povedal, že tento list vôbec nečítal, píše americký denník The Washingron Post. "Tento list bol veľmi zaujímavým listom. Inak, chceli by ste vedieť, čo v ňom bolo? Chceli by ste? Ako veľmi by ste to chceli?" doberal si Trump nedočkavých novinárov.

"Bol to veľmi zaujímavý list, o nejaký čas bude možno vhodné, že vám ho dám, uvidíme," odvetil neskôr prezident na ďalšiu novinársku otázku, či môže verejnosti aspoň stručne priblížiť, čo bolo v liste napísané. Keď sa novinári ďalej vyzvedali, Trump nakoniec priznal farbu: "Ešte som ten list nevidel. Zámerne som ho ešte neotvoril," povedal.

Trumpovi priniesol list od Kim Čong-una do Bieleho domu jeho vyslanec, podpredsedoa Ústredného výboru severokórejskej komunistickej Kórejskej strany práce Kim Jong-Čchol. Americký prezident vzápätí informoval, že summit Spojené štáty - Severná Kórea sa uskutoční v pôvodne plánovanom termíne a na pôvodne plánovanom mieste, teda 12. júna v Singapure.

Kimov list by mal byť odpoveďou na list od Trumpa, ktorý americký prezident poslal severokórejskému vodcovi minulý týždeň. Práve v tomto liste mu oznámil, že summit USA - KĽDR sa ruší, čo odôvodnil "obrovským hnevom a otvoreným nepriateľstvom" v oficiálnych vyhláseniach Severnej Kórey.

Po Trumpovom liste však severokórejský režim takmer okamžite otočil a kritiku Južnej Kórey a Spojených štátov opäť vystriedali prívetivé vyhlásenia. Trump koncom minulého týždňa priznal, že jeho list Kimovi bol súčasťou premyslenej taktiky. "Všetci hrajú hry," povedal.

Viac o téme: ListDonald TrumpKim Čong-unSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu