Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump sa stretol so severokórejským vyslancom: Potvrdili dátum očakávaného summitu

Donald Trump a Kim Čong-un Zobraziť galériu (2)
Donald Trump a Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Summit Spojené štáty - Severná Kórea sa uskutoční v pôvodne plánovanom termíne a na pôvodne plánovanom mieste - 12. júna v Singapure. V piatok to po stretnutí s podpredsedom Ústredného výboru severokórejskej komunistickej Kórejskej strany práce Kim Jong-Čcholom v Bielom dome vyhlásil americký prezident Donald Trump. Povedal, že ak by sa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom nestretol, urobil by chybu.

Rokovanie medzi Trumpom a vyslancom severokórejského diktátora Kim Jong-Čcholom v Oválnej pracovni Bieleho domu trvalo vyše hodinu, čiže dlhšie, ako sa predpokladalo.

Pôvodne sa čakalo, že severokórejský vyslanec len odovzdá Trumpovi list od Kim Čong-una. Trump stretnutie po jeho skončení zhodnotil ako "veľmi dobré" a nadchádzajúci summit s Kimom označil za začiatok novej fázy vo vzťahoch oboch krajín. "Proces sa začne 12. júna v Singapure," oznámil.

Donald Trump na stretnutí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Čo presne je obsahom listu, ktorý Trumpovi poslal severokórejský vodca, sa stále nevie. Malo by ísť o odpoveď na list od Trumpa, ktorý americký prezident poslal severokórejskému vodcovi minulý týždeň. Práve v tomto liste mu oznámil, že summit USA - KĽDR sa ruší, čo odôvodnil "obrovským hnevom a otvoreným nepriateľstvom" v oficiálnych vyhláseniach Severnej Kórey.

Po Trumpovom liste severokórejský režim takmer okamžite otočil a kritiku Južnej Kórey a Spojených štátov opäť vystriedali prívetivé vyhlásenia. Trump koncom minulého týždňa priznal, že jeho list Kimovi bol súčasťou premyslenej taktiky. "Všetci hrajú hry," povedal.

Viac o téme: SummitUSADonald TrumpKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu