Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obchodná VOJNA začala: Tvrdé sankcie a prísne odvety, Amerika pod paľbou kritiky

Washington uvalil clá na dovoz ocele a hliníka. Zobraziť galériu (5)
Washington uvalil clá na dovoz ocele a hliníka. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Spojené štáty americké uvalili k 1. júnu clá na dovoz ocele a hliníka z Európskej únie, Kanady a Mexika. Administratívu Washingtonu ostro skritizovali aj fracúzsky prezident Emmanuel Macron či kanadský premiér Justin Trudeau. Na situáciu reagoval aj český premiér v demisii Andrej Babiš, ktorý vyjadril obavy z vypuknutia obchodnej vojny.

Radikálny krok Trumpa: USA zavedú clá na dovoz ocele, EÚ chystá odvetu

K 1. júnu je uvalené clo na dovoz ocele 25 percent. Clo na dovoz hliníka je stanovené na 10 percent. Spomínané sankcie uvalili Spojené štáty na EÚ, Kanadu a Mexiko. USA však stanoví kvóty na objem dovozu aj pre Austráliu, Argentínu, Brazíliu a Južnú Kóreu. Americký minister obchodu Wilbur Ross o tom informoval novinárov vo štvrtok 31. mája. 

Šéf Bieleho domu Donald Trump
Zobraziť galériu (5)
Šéf Bieleho domu Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP)
​ 

Členské štáty EÚ plánujú voči USA odvetu

Na tvrdé sankcie Washingtonu dotknuté krajiny reagovali. Plánujú odvetné zavedenie vlastných ciel, ktoré sa budú vzťahovať na rôzny tovar z USA.  

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že EÚ teraz nemá na výber inú možnosť, než túto situáciu riešiť sporom prostredníctvom Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Šéf Európskej komisie zároveň označil administratívu amerického prezidenta Donalda Trumpa za "čistý a jasný protekcionizmus".

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker
Zobraziť galériu (5)
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker  (Zdroj: SITA/AP)

Členské štáty EÚ podporujú návrh Európskej komisie, aby sa voči USA uvalili sankcie na ich dovážaný tovar do EÚ, ktorý ročne vyprodukuje cca 2,8 miliardy eur. Juncker zdôraznil, že tieto clá by sa výrazne dotkli motocyklov značky Harley-Devidson či odevnej značky Levi's.

Uvalené clá ostro skritizoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, podľa ktorého je zavedenie ciel na európske kvóty nelegálne. Uviedol tiež, že Washington sa dopustil chyby a so šéfom Bieleho domu chce o tom diskutovať.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (5)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/AP)

Kanadský premiér Justin Trudeau sa priklonil k Macronovi, a zavedené clá označil za neakceptovateľné. Kanadská ministerka zahraničia zasa povedala, že Kanada zavedie odvetné clá na tovar v hodnote 16,6 miliardy kanadských dolárov, pričom nepôjde len o oceľ a hliník, ale aj o whisky, džúsy a potraviny. Predseda vlády chce s Trumpom diskutovať taktiež.

Kanadský predseda vlády Justin Trudeau
Zobraziť galériu (5)
Kanadský predseda vlády Justin Trudeau  (Zdroj: SITA/AP)
      

Európska únia ešte 18. mája predložila WTO konkrétny zoznam, na ktoré americké produkty by organizácia mohla uvaliť vysoké clá. V návrhu bola ryža, brusnice, rum, kukurica, arašidové maslo a výrobky z ocele. Vzhľadom na to, že Európska komisia má 30-dňovú lehotu, nie je vylúčené, že spomínané clá sa nezavedú.

Český premiér v demisii Andrej Babiš na svojom Twitteri uviedol, že uvalené clá nikomu nepomôžu. „Tak toto nie je vôbec dobrá správa. Spojené štáty začnú od piatka uplatňovať clá na oceľ a hliník z Európskej únie. Táto obchodná vojna medzi USA a Európou poškodí všetkých. Európa musí brániť svoje záujmy na pôde WTO,“ deklaruje Babiš.

Viac o téme: USATrumpOceľCláHliník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu