Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Teroristi chceli zaútočiť na letisko vo Frankfurte

Zadržaní, medzi nimi dve osoby s nemeckým občianstvom a jeden Pakistanec, boli pripravení zaútočiť v krátkom čase.
Zadržaní, medzi nimi dve osoby s nemeckým občianstvom a jeden Pakistanec, boli pripravení zaútočiť v krátkom čase. (Zdroj: ČTK)

BERLÍN - V Nemecku zadržali v utorok poobede troch podozrivých teroristov, ktorí podľa vyšetrovateľov plánovali bombové útoky na americkú vojenskú základňu Ramstein a medzinárodné letisko vo Frankfurte.

Zadržaní, medzi nimi dve osoby s nemeckým občianstvom a jeden Pakistanec, boli pripravení zaútočiť v krátkom čase, informovala rozhlasová stanica Südwestrundfunk. Agentúra AFP tvrdí, že ide o dvoch Nemcov, ktorí konvertovali na islam, a o muža s nemeckým aj tureckým pasom. Všetci traja mali údajne väzby na Pakistan experimentovali s výbušninami a pokúšali sa vyrobiť bomby.

Prokuratúra v meste Karlsruhe mužov podozrieva z členstva v "islamskej teroristickej organizácii". Zatknutie podozrivých teroristov potvrdil aj nemecký minister obrany Franz Josef Jung. V súvislosti s ich plánmi vznikol "bezprostredný stav ohrozenia", povedal Jung v rannom vysielaní televízie ARD. Podozrivých ešte v stredu vypočuje sudca.

Nemecké úrady v tejto súvislosti varovali pred zvýšeným nebezpečenstvom teroristických útokov a zvýšili bezpečnostné opatrenia v krajine. Polícia podľa prokuratúry prehľadala niekoľko bytov a domov, bližšie podrobnosti však neuviedla. Podľa týždenníka Der Spiegel skupinu podozrivých niekoľko mesiacov sledovala polícia, ktorá ich považuje za radikálnych moslimov s väzbami na zahraničné teroristické bunky. Vyšetrovatelia sa ich rozhodli zatknúť potom, čo ich videli prevážať chemikálie, ktoré je možné použiť na výrobu bômb.

Nemecko nevyslalo svojich vojakov do Iraku a doteraz sa nestalo terčom teroristického útoku podobne ako Madrid alebo Londýn. Účasť na stabilizačnej misii v Afganistane však v Nemecku vyvoláva obavy, že islamskí teroristi by si ho mohli zobrať za svoj terč. V júli 2006 neznámi páchatelia umiestnili dve plynové bomby do mestských vlakov, tie však nevybuchli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu