Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spolu proti Madurovi: Opozícia skladá spoločnú kampaň, majú strach z konca demokracie

Henri Falcón a Luis Ratti Zobraziť galériu (2)
Henri Falcón a Luis Ratti (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CARACAS - Približne týždeň pred prezidentskými voľbami vo Venezuele vyzval opozičný kandidát Henri Falcón všetkých odporcov súčasnej vlády, aby spoločne vzdorovali socialistickému prezidentovi Nicolásovi Madurovi, ktorý sa bude uchádzať o znovuzvolenie. Počas vystúpenia pred študentmi v regióne Carabobo varoval, že by mohlo ísť o "posledné demokratické voľby vo Venezuele", informovala v noci na sobotu agentúra DPA.

Najvýznamnejšia opozičná koalícia Okrúhly stôl demokratickej jednoty (MUD) už dávnejšie avizovala, že voľby naplánované na 20. mája bude bojkotovať. Ako však upozornil Falcón, "nie sú to hocijaké voľby - nejde v nich o nejakého človeka, ale o osud národa."

Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

Súčasný venezuelský prezident Nicolás Maduro sa bude vo voľbách usilovať o znovuzvolenie na roky 2019-2025. Jeho víťazstvo je považované za vopred isté, a to i napriek vážnej ekonomickej a politickej kríze vo Venezuele. Početní predstavitelia opozície sú vo väzení alebo majú inak znemožnené zapojiť sa do volieb. Mnohé štáty a organizácie už oznámili, že výsledky volieb vo Venezuele neuznajú.

Viac o téme: VenezuelaNicolás MaduroHenri Falcón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu