Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prepravcovi Air France hrozí zánik, varuje minister hospodárstva Bruno Le Maire

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/ AP Photo/Jacques Brinon,)

PARÍŽ - Francúzskemu leteckému prepravcovi Air France hrozí zánik, pokiaľ firma nenájde spôsob, ako zabezpečiť svoju konkurencieschopnosť. Vyhlásil to v nedeľu francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire. Air France je dcérska spoločnosť francúzsko-holandskej skupiny Air France-KLM, v ktorej francúzsky štát kontroluje podiel 14,3 %. Možnosť, že stratový prepravca získa od vlády finančnú pomoc, ale minister vylúčil.

Zamestnanci Air France v posledných týždňoch opakovane štrajkujú za vyššie mzdy. Požiadavku na rast platov o 5,1 % v aktuálnom roku označil Le Maire za prehnanú. „Air France zanikne, ak nepodnikne potrebné úsilie na zabezpečenie konkurencieschopnosti,“ varoval minister. Prežitie Air France je ohrozené, štát ale neprevezme záruky za dlhy spoločnosti, zdraznil Le Maire.

Francúzsko-holandská letecká spoločnosť Air France-KLM za prvý kvartál tohto roka vykázala prevádzkovú stratu na úrovni 118 mil. eur, čiže sa prehĺbila v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, kedy bola v sume 33 mil. eur. Letecký prepravca minulý týždeň uviedol, že jeho výsledky za prvý štvrťrok negatívne ovplyvnili štrajky, ktoré prevádzkovú stratu zvýšili o približne 75 mil. eur.

Viac o téme: ProtestyFrancúzskoAir FranceParížBruno Le Maire
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu