Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ruský miliardár sa vo Švajčiarsku postavil pred súd: Banke dlhuje takmer 40 miliónov eur

Na snímke ruský miliardár Roman Abramovič prichádza na okresný súd vo švajčiarskom Fribourgu
Na snímke ruský miliardár Roman Abramovič prichádza na okresný súd vo švajčiarskom Fribourgu (Zdroj: TASR/Anthony Anex/Keystone via AP)

FRIBOURG - Ruský miliardár a majiteľ anglického futbalového klubu FC Chelsea Roman Abramovič sa v stredu postavil pred švajčiarsky súd v rámci 19 rokov trvajúceho právneho prípadu, zameraného na vynútenie 46 miliónov švajčiarskych frankov (38,43 milióna eur), ktoré údajne on a ďalšie osoby dlhujú Európskej banke pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Abramovič bol na súde vo švajčiarskom meste Fribourg z dôvodu žaloby, ktorú podala v Londýne sídliaca Európska banka pre obnovu a rozvoj proti Abramovičovi, americko-ruskému ropnému magnátovi Eugenovi Shvidlerovi a ruskej energetickej spoločnosti Gazprom Nefť. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu banky.

Banka chce prostredníctvom žaloby získať späť údajné dlhované peniaze, ktoré nesplatila dnes už nefungujúca Abramovičova spoločnosť obchodujúca s ropou Runicom - tá totiž až do zbankrotovania v roku 2003 sídlila vo Švajčiarsku. Pôvodná suma, ktorú sa banka snažila získať, bola 17,5 milióna dolárov (14,62 milióna eur), ale tento nárok narástol na 46 miliónov dolárov vrátane podielov a nákladov.

EBOR vyhlásila, že firma Runicom rozptýlila svoj majetok, kým zbankrotovala. Oligarcha sa pri príchode na súd vo Fribourgu, neďaleko švajčiarskeho hlavného mesta Bern, s novinármi nerozprával, dodala agentúra DPA.

Viac o téme: Súd ŠvajčiarskoRoman AbramovičFribourg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu