Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Macron sa chystá na návštevu USA: Ak ide o slobodu a mier, sme spojení rovnakými hodnotami

Donald Trump a Emmanuel Macron
Donald Trump a Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes povedal, že nemá žiadny "plán B" pre jadrovú dohodu s Iránom, a vyzval Spojené štáty, aby pri tejto dohode zostali. Uviedol to v rozhovore, ktorý poskytol americkej stanici Fox News pred pondelkovým začiatkom svojej štátnej návštevy USA.

Macron tiež zdôraznil, že Spojené štáty, Francúzsko a ďalší spojenci budú musieť zohrať "veľmi dôležitú" úlohu pri opätovnom budovaní Sýrie po skončení tamojšej vojny. Upozornil, že Irán, ktorý je najvýraznejším spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Sýriu ovládne, pokiaľ ju ostatné krajiny opustia príliš rýchlo.

Francúzsky prezident tiež okrem iného oznámil, že chce vyzvať americký Kongres k pomoci v snahe obmedziť vplyv niektorých "nepriateľských štátov a veľmi tvrdých diktátorov". Chce tiež hovoriť o spoločnom boji proti terorizmu.

"Sme veľmi silno spojení rovnakými hodnotami ... predovšetkým pokiaľ ide o slobodu a mier. A myslím si, že USA dnes musia zohrávať silnú úlohu v záujme mieru v rôznych regiónoch sveta, a najmä na Blízkom východe," vyhlásil Macron.

Viac o téme: Emmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu