Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Taliansku stroskotalo aj druhé kolo rokovaní o vytvorení vlády

Taliansky prezident Sergio Mattarella
Taliansky prezident Sergio Mattarella (Zdroj: TASR/AP)

RÍM - Taliansky prezident Sergio Mattarella v piatok vyhlásil, že druhé kolo konzultácií s cieľom vytvoriť novú vládu stroskotalo a on bude niekoľko dní zvažovať, akým spôsobom sa dostať z tohto mŕtveho bodu. Informovala o tom agentúra AP.

Mattarella uviedol, že diskusie medzi politickými stranami zamerané na vytvorenie väčšiny v parlamente, ktorá by podporovala vládu, nepokročili. Podľa vlastných slov stranám zdôrazňoval naliehavú potrebu plne funkčnej vlády aj s ohľadom na hrozbu amerických vzdušných útokov na Sýriu. Dodal, že si vyčlení niekoľko dní na to, aby zvážil ďalšie kroky.  

Stredopravicová koalícia aj populistické Hnutie piatich hviezd (M5S) si robia nároky na vedenie vlády po marcových parlamentných voľbách. Ich výsledky spôsobili v Taliansku doslova politické zemetrasenie. Väčšinu potrebnú na vládnutie totiž nemá ani víťazná stredopravá koalícia, ktorej súčasťou je euroskeptická Liga Severu (LN), ani protisystémové hnutie M5S, ktoré sa stalo vo voľbách najsilnejším individuálnym politickým subjektom.

Viac o téme: RímTalianskoSergio MattarellaVytvorenie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu