Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Strach z migračnej politiky motivoval k ohavnému činu: Vedel som, že zabijú mojich rodičov

Alexandre Bissonnette
Alexandre Bissonnette (Zdroj: SITA/Mathieu Belanger/The Canadian Press via AP, Pool, File)

QUÉBEC - Muž obvinený zo zastrelenia šiestich ľudí v mešite v kanadskom meste Québec tvrdí, že ho motivoval strach z migračnej politiky krajiny. Vyjadril sa tak vo svojom priznaní polícii, ktoré premietli v piatok počas súdneho procesu.

Alexandre Bissonnette, ktorý čelí obvineniam zo šesťnásobnej vraždy a šiestich pokusov o vraždu, sa ešte v marci k svojmu činu priznal. V islamskom kultúrnom centre sa 29. januára 2017 v čase útoku nachádzalo viac než 50 ľudí, ktorí tam prišli na večerné modlitby.

Dvadsaťosemročný Bissonnette v nahrávke, ktorá vznikla deň po útoku hovorí, že sa bál, že sa v Kanade stane ďalší teroristický útok, ako v roku 2014 v Ottawe alebo v júli 2016 vo francúzskom Nice.

K činu ho vraj viedli televízne správy o tom, že premiér Justin Trudeau plánuje do Kanady vpustiť viac migrantov po tom, ako americký prezident Donald Trump oznámil svoj kontroverzný cestovný zákaz pre ľudí zo siedmich prevažne moslimských krajín.

"Áno, sledoval som televíziu a vedel som, že kanadská vláda prijme viac utečencov - tí, ktorých neprijmú Spojené štáty, prídu sem. Videl som to a vedel som, že zabijú mojich rodičov, moju rodinu aj mňa. Bol som si tým istý. Musel som niečo urobiť," povedal v priznaní s tým, že toto vedomie ho neustále prenasleduje a trápi a chce sa preto zabiť.

Bissonnette tiež priznal, že mal psychické problémy a lekár mu predpísal lieky proti úzkosti. Mal preto tiež trojtýždňové voľno z práce, kam sa mal vrátiť 30. januára. Súdny proces bude pokračovať budúci týždeň výpoveďami obetí útoku.

Viac o téme: Mešitaútok QuébecAlexandre Bissonette
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu