Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Grécko odmietlo vydať na Maltu ruskú informátorku zavraždenej novinárky

Daphne Caruanová Galiziová tragicky zahynula
Daphne Caruanová Galiziová tragicky zahynula (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY - Grécky súd zamietol vo štvrtok žiadosť Malty o vydanie ruskej informátorky zavraždenej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej a nariadil jej prepustenie z väzby. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na štátnu rozhlasovú stanicu ERT.

Súd svoje rozhodnutie zdôvodnil, že obvinenia vznesené voči ruskej občianke Mariji Jefimovovej (35) boli vágne. Práve Jefimovová mala poskytnúť zavraždenej maltskej reportérke, ktorá písala o korupčných kauzách, zásadné informácie k jej investigatívnemu materiálu.

Ako niekdajšia zamestnankyňa banky sa Jefimovová údajne dostala k dokumentom, na základe ktorých novinárka obvinila manželku maltského premiéra Josepha Muscata, že sa prostredníctvom istej panamskej firmy dostala k úplatku vo výške milión eur z Azerbajdžanu. 

Ženu, ktorú maltské úrady hľadajú od novembra, pretože nereagovala na predvolanie, podozrieva jej niekdajší zamestnávateľ, banka Pilatus so sídlom v ostrovnej krajine, z podvodu. Jefimovová však zrejme po vyhrážkach opustila Maltu ešte v júni minulého roka.

Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila vlani 16. októbra bomba uložená v jej aute a odpálená počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho bydliska v dedine Bidnija. V súvislosti s jej vraždou pred súd predstúpili traja muži.

Viac o téme: Daphne Caruanová Galiziová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu