Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čierna Hora musí zabrániť útokom na novinárov: Ovplyvní to vstup do EÚ, upozornil komisár

Johannes Hahn
Johannes Hahn (Zdroj: SITA)

PODGORICA - Snaha Čiernej Hory o vstup do Európskej únie sa skomplikuje, ak krajina nezabráni útokom na novinárov. Povedal to v piatok eurokomisár pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn.

Vyjadril sa takto po schôdzke s investigatívnou novinárkou Oliverou Lakičovou z denníka Vijesti, ktorú v utorok pred jej domom v čiernohorskom hlavnom meste Podgorica postrelili. Hahn označil utorkový útok na Lakičovú za "jasný útok na slobodu médií a slobodu prejavu, ktoré patria k hlavným hodnotám Európskej únie."

Eurokomisár uviedol, že EÚ bude trvať na tom, aby útočníci na Lakičovú spolu s ich spolupáchateľmi boli postavení pred spravodlivosť v čestnom a transparentnom procese "bez ohľadu na to, či ide o takzvanú veľkú rybu alebo malú rybu". Čierna Hora musí zabezpečiť úplnú slobodu prejavu pre všetkých svojich občanov, upozornil eurokomisár. "Ak nenastane preukázateľný pokrok, o ktorý sa budeme môcť oprieť, tak to určite bude prekážať európskej perspektíve Čiernej Hory," konštatoval Hahn.

Viac o téme: Čierna HoraEurópska úniaJohannes HahnPodgoricaútok na novinára
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu