Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kauza Skripaľ: Rusko ustupuje od narážok, že novičok by mohol pochádzať zo Švédska

Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v anglickom meste Salisbury.
Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v anglickom meste Salisbury. (Zdroj: SITA/Andrew Matthews/PA via AP/Toby Melville/Pool Photo via AP)

ŠTOKHOLM - Rusko len "hádalo", keď tvrdilo, že Švédsko môže byť jednou z krajín, z ktorých pochádza smrtiaca nervová látka novičok použitá pri útoku na bývalého agenta Sergeja Skripaľa. Vyplýva to z vyhlásenia ruského veľvyslanca vo Švédsku Viktora Tatarinceva, ktorého citovala agentúra DPA.

"Bol to len komentár, dohad, nebolo to oficiálne tvrdenie zo strany Ruska," povedal v utorok Tatarincev po tom, ako bol predvolaný na švédske ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň pripomenul, že Rusko žiadalo nestranné vyšetrovanie tohto prípadu zabezpečené Organizáciou pre zákaz chemických zbraní sídliacou v Haagu.

Moskva opakovane poprela skutočnosť, že by stála za útokom zo 4. marca, po ktorom Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v anglickom meste Salisbury. Ako pripomína DPA, obaja sú stále v kritickom stave. Pred časom hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová označila práve Švédsko za jednu z krajín, z ktorej by jed zo skupiny nervovoparalytických látok mohol pochádzať.

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová toto tvrdenie dôrazne odmietla a označila ho za "neprijateľné a nepodložené". Zároveň dodala, že ruská strana sa zrejme snaží odkloniť pozornosť od skutočnej podstaty tohto problému.

Český minister Stropnický si pre výroky o novičoku predvolal ruského veľvyslanca

Český minister zahraničných vecí v demisii Martin Stropnický (ANO) odmietol výčitky, že Česká republika sa neohradila proti tvrdeniu Ruska, že jed novičok, ktorý bol v Británii použitý pri pokuse o vraždu, mohol pochádzať z ČR. Minister si na stredu pozval ruského veľvyslanca. V utorok o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz.

"Dôrazne sa ohradzujem proti tomu, že ministerstvo zahraničných vecí nezaujalo postoj. Boli sme medzi prvými, kto to príkro odsúdil," uviedol v pléne Poslaneckej snemovne Stropnický, a reagoval tak na slová poslankyne za ODS Jany Černochovej, ktorá mu vyčítala údajnú nulovú aktivitu v kauze. Poslanci ODS a TOP 09 navrhli zaradenie nových bodov, aby snemovňa mohla k prípadu zaujať stanovisko a prijať "silné uznesenie". TOP 09 navyše navrhla aj vyhostenie niektorých ruských diplomatov. Ani jeden z návrhov nebol schválený a diskusia sa potom obmedzila na slovnú prestrelku medzi ministrom a pravicovými poslancami. Opakované hlasovanie sa skončilo rovnako.

Jed novičok bol v Británii použitý pri pokuse o vraždu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Briti obvinili z útoku Rusko, ktoré však akúkoľvek zodpovednosť odmietlo a naopak, prostredníctvom rezortu diplomacie uviedlo, že látka mohla pochádzať z Česka, zo Slovenska, Švédska alebo z Británie.

To okamžite odmietol Stropnický aj ministerka obrany v demisii Karla Šlechtová (ANO), pripomenul portál Novinky.cz. Hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Peter Susko takisto už v sobotu 17. marca uviedol, že Slovensko útok na Skripaľa a jeho dcéru odsudzuje a kategoricky odmieta, že by s ním malo niečo spoločné. Podobne i Švédsko okamžite dôrazne odmietlo tvrdenia Moskvy, že smrtiaca látka, ktorou bol v Británii otrávený Skripaľ a jeho dcéra Julija, by mohla pochádzať z jeho územia.

Viac o téme: RuskoSergej SkripaľNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu