Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kongres zverejnil správu o ruskej kauze: Vyjednávanie s FBI, Trump mal obavy

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký Kongres zverejnil v sobotu upravenú odtajnenú správu demokratov, vyvracajúcu obvinenia, že Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zneužil svoje právomoci počas preverovania podozrení z ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Informovala o tom agentúra AP.

Zverejnenie prichádza po týždňoch naťahovania sa ohľadom toho, koľko z dokumentu má prejsť úpravou. Biely dom 9. februára namietal proti jeho zverejneniu z dôvodu obavy o národnú bezpečnosť. Demokrati odvtedy vyjednávali s FBI, čo všetko má byť v správe začiernené.

Prezident Donald Trump neprejavil také veľké obavy pri predošlej utajenej správe z dielne republikánov z výboru americkej Snemovne reprezentantov pre tajné služby. Správu 2. februára odtajnil napriek ostrým protestom zo strany FBI.         

Správa demokratických kongresmanov má vyvrátiť kľúčové obvinenia zverejnené v správe republikánov. V tej sa uvádza, že FBI sa zneužitia právomocí dopustila, keď pri vyšetrovaní údajných ruských zásahov do volieb požiadala o sledovanie Trumpovho poradcu Cartera Pagea na základe nepodložených informácií.

Samotný Trump vyhlásil, že republikánska správa ho úplne zbavuje viny vo federálnom vyšetrovaní ruského zasahovania do predvlaňajších prezidentských volieb v USA. Podľa demokratov je však správa republikánov nepresná a zavádzajúca.

Viac o téme: VoľbyKauzaRuskoDonald TrumpFBI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu