Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vojna v Sýrii, Rusko nasadilo do akcie najmodernejšie stíhačky: Obrovský počet obetí

V Sýrii je stále mimoriadne dramatická situácia Zobraziť galériu (6)
V Sýrii je stále mimoriadne dramatická situácia (Zdroj: SITA/Ghouta Media Center via AP)

DAMASK - Zábery z letu najnovších ruských stíhačiek Su-57 v Sýrii sa objavili na sociálnych sieťach. Uviedli to dnes ruské médiá. Moskva už skôr využila sýrske bojisko na testovanie nových zbraní, napríklad striel s plochou dráhou letu.

"Na záberoch vidieť dva bojové stroje s vysunutým podvozkom, ako aj vedľa manévrujúce Su-35 a Su-25," poznamenal internetový denník Gazeta.ru a pripustil, že kvôli zlej kvalite videa je ťažké rozpoznať, aké konkrétne stroje prileteli na ruskú základňu . "Podľa predbežných údajov do Sýrie dorazili najnovšie stíhačky piatej generácie Su-57," dodal denník.

Zábery z pristávania ruských stíhačiek na základni Hmímím na twitteri zverejnil podľa denníka Kommersant sýrsky vojenský komentátor; ruského leteckého zoskupenia v Sýrii, ktoré od septembra 2015 podporuje sily ruského spojenca v Damasku Bašára Asada, posilnili okrem dvoch stíhačiek Su-57 aj štyri stíhačky Su-35, štyri bojové lietadlá Su-25 a lietadlo diaľkovej radarovej výstrahy A-50U, čo je ruská obdoba amerických strojov AWACS.

"Predtým bolo lietadlo A-50U otvorene stiahnuté zo Sýrie počas zmenšenia ruského zoskupenia, ohláseného v decembri prezidentom Vladimirom Putinom," poznamenal denník Vedomosti. Podľa neho tieto posily môžu znamenať nielen želanie vyskúšať najnovšie typy leteckej techniky v bojových podmienkach, ale aj predviesť odhodlanie Ruska v súvislosti s terajším potupom vládnych síl vo Východnej Ghúte pri Damasku, ktoré budia nevôľu USA a arabských sponzorov opozície.

Najnovšia ruská "neviditeľná" stíhačka Su-57 podľa správ v médiách len nedávno podnikla prvé skúšobné lety s výzbrojou, koncom minulého mesiaca jeden z 11 prototypov Su-57 prvýkrát letel s novým, výkonnejším motorom. Lietadlo však doteraz nezavŕšilo program štátnych skúšok, ani nie je jasné, kedy a v akom počte bude zaradené do výzbroje. Výrobca síce vlani na jar ohlasoval, že prvý tucet sériových lietadiel by malo letectvo dostať v roku 2018, ale program už niekoľkokrát nabral meškanie. Námestník ministra obrany Jurij Borisov tento mesiac spresnil, že spomínaný tucet lietadiel Su-57 prevezme ruské letectvo budúci rok.

Hlavným zadaním Su-57 je zabezpečiť vzdušnú nadvládu, k čomu má napomôcť obtiažne odhaľovanie radarov a infračervenými snímačmi a schopnosť dosahovať nadzvukovú rýchlosť bez prídavného spaľovania. Stroj sa má tiež vyznačovať mimoriadnou obratnosťou, novú avionikou a radarom, umožňujúcim útočiť na vzdušné i pozemné ciele za akéhokoľvek počasia a v akejkoľvek dobe. K štartu aj k pristátiu mu majú stačiť pomerne krátke dráhy.

Americký stroj F-22 Raptor, ktorému sa ruský stroj podobá, prvýkrát vzlietol v roku 1997 a medzitým sa vyrobili skoro dve stovky týchto strojov. Spojené štáty ich nedodávajú ani svojim najbližším spojencom. Medzitým USA v spolupráci s ďalšími krajinami vyvinuli a zaviedli do výzbroje ľahší doplnok Raptoru, stíhačku F-35.

Vo Východnej Ghúte sú plné nemocnice 

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v stredu oznámil, že v povstalcami kontrolovanej oblasti Východná Ghúta pri sýrskej metropole Damask zahynulo od 4. februára najmenej 346 ľudí. O život prišli pri bombardovaní sýrskou vládou a jej spojencami, ktoré zintenzívnili práve od spomínaného dátumu. Úrad v stredajšom oznámení napísal, že zranenia utrpelo ďalších 878 osôb, väčšinou pri náletoch na obytné štvrte. A 92 spomedzi zabitých civilistov údajne zahynulo v pondelok za jediný 13-hodinový časový úsek. Úrad dodal, že údaje nie sú ani zďaleka úplné, pretože ich dokumentujú uprostred chaosu a skazy. 

Vojna v Sýrii, Rusko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Ghouta Media Center via AP)

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn vyzval na okamžité zastavenie nepriateľských akcií. Povedal, že bombardovanie opakovane zasahuje preplnené nemocnice, čo znamená, že stovky ľudí s mimoriadne vážnymi zraneniami čelia pomalej a bolestivej smrti. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyhlásil, že Francúzsko "ostro" odsudzuje bojové akcie v sýrskej oblasti Východná Ghúta pri Damasku, ktorú majú pod kontrolou povstalci.

Macron na tlačovej konferencii v Paríži povedal, že "(sýrsky) režim a niektorí jeho spojenci sa rozhodili mieriť na civilné obyvateľstvo a na určitých odporcov". Francúzsky líder vyzval na "prímerie", ktoré umožní evakuáciu civilistov a "čo najskorší" prísun humanitárnej pomoci do oblasti. Macron tiež apeloval na "okamžité prijatie" rezolúcie OSN o tejto záležitosti, informovala tlačová agentúra AP.

Vojna v Sýrii, Rusko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Ghouta Media Center via AP)

Generálny tajomník OSN António Guterres tiež vyzval na okamžité prerušenie "všetkých bojových akcií" v povstalcami ovládanej Východnej Ghúte, kde podľa jeho slov žije "v pekle na zemi" 400.000 ľudí. Šéf OSN vyhlásil, že pozastavenie bojov musí viesť k doručeniu humanitárnej pomoci pre všetkých, čo sú v núdzi, a k evakuácii okolo 700 ľudí, ktorí naliehavo potrebujú lekársku starostlivosť.

Guterres v stredu Bezpečnostnej rade OSN povedal, že "pred našimi očami sa odvíja ľudská tragédia a podľa môjho názoru nemôžeme dovoliť, aby táto príšerná situácia pokračovala". Generálny tajomník OSN privítal úsilie Švédska a Kuvajtu - obe krajiny totiž pracujú na návrhu rezolúcie rady o humanitárnej kríze v Sýrii, pričom rezolúcia žiada 30-dňové prímerie.

Vojna v Sýrii, Rusko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Ghouta Media Center via AP)

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) tiež v stredu žiadal zdržanlivosť v Sýrii a umožnenie prístupu k raneným. Reagoval tak na stupňovanie bojov v sýrskej metropole Damask a v jej okolí v posledných dňoch, keď dochádza k veľkému krviprelievaniu. Podľa organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii bolo od nedeľného večera pri náletoch vlády na Východnú Ghútu zabitých najmenej 260 ľudí.

MVČK v stredajšom vyhlásení napísal, že zdravotnícky personál vo Východnej Ghúte už nedokáže zvládať vysoký počet zranených a v oblasti už nie je dostatok liekov ani iných potrieb. Vedúca delegácie MVČK v Sýrii Marianne Gasserová uviedla, že "ranené obete zomierajú len preto, že ich nie je nemožné včas ošetriť". Apelovala, aby skupiny humanitárnych pracovníkov z MVČK pustili do spomínanej oblasti, nech môžu raneným pomôcť.

Vojna v Sýrii, Rusko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Ghouta Media Center via AP)

Sýrsky lekár Walíd Awata pôsobiaci na predmestiach Damasku, ovládaných povstalcami, upozornil, že počet obetí bombardovania sýrskou armádou je taký veľký, že nemocnice v oblasti sú už preplnené. Awata je anestéziológ, pracujúci v nemocnici v meste Zamalká, ktoré sa nachádza v bombardovanej oblasti Východná Ghúta.

Podľa jeho slov nemocnica má len 17 lôžok, ale v utorok neskoro večer prijala 82 pacientov. To niekoľkonásobne prekračuje skromnú kapacitu nemocnice. "Museli sme im infúziu a ďalšiu liečbu poskytovať na dlážke," povedal lekár pre agentúru AP. Anestéziológ dodal, že nemocnicu v utorok zasiahli barelové bomby, ako aj občasná delostrelecká paľba. Zdravotnícke zariadenie, tak ako mnoho nemocníc v tejto oblasti, museli presťahovať do podzemia, aby pacientov chránili pre náletmi. Nikto neutrpel zranenia, ale poškodený bol generátor, nádrže s vodou a niekoľko sanitiek.

Turecko bude pokračovať v ofenzíve

Turecko je odhodlané pokračovať vo svojej ofenzíve zameranej na vyčistenie kurdskej enklávy Afrín v severnej Sýrii od kurdských bojovníkov aj po tom, ako do toho regiónu začali postupne vstupovať sýrske provládne sily. S odvolaním sa na slová hovorcu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o tom v stredu informovala agentúra AP. Sýrske provládne sily, ktoré začali v utorok vstupovať do Afrínu, sa ešte v ten deň stiahli po ostreľovaní tureckou armádou na vzdialenosť desať kilometrov od rovnomenného mesta.

Konvoj pozostávajúci z takmer 50 vozidiel sa stiahol do oblasti východne od Aleppa, povedal v stredu novinárom hovorca Ibrahim Kalin. "Zdá sa, že ich cieľom bolo trochu sa predviesť a trochu propagandy," dodal. Hovorca nevylúčil ani ďalšie pokusy tejto skupiny vojsť do Afrínu. Varoval však, že pokiaľ by sa postavili na stranu kurdských bojovníkov, stali by sa "oprávneným terčom".

Vojna v Sýrii, Rusko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Ghouta Media Center via AP)

Skupiny sýrskych provládnych bojovníkov začali v utorok vstupovať do enklávy Afrín z blízkej dediny Nubul, čo je v oblasti blízko hraníc s Tureckom. Sýrska štátna televízia odvysielala v utorok zábery, na ktorých bolo vidieť, ako vchádza do Afrínu približne 20 vozidiel s ťažkými guľometmi. Vozidlá prevážali mnoho ozbrojencov mávajúcich sýrskymi zástavami a pokrikujúcich provládne slogany. Televízia tiež uviedla, že krátko nato začali túto zónu ostreľovať turecké vojská a novinári museli utiecť.

Afrín doteraz ovládali kurdské milície YPG, ktoré sú spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Ankara však označuje YPG takisto za teroristickú organizáciu, a to pre údajné napojenie na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam dlhodobo bojuje za väčšiu autonómiu.

Vládne sily zabili počas útoku desať ľudí

Sýrske vládne sily zabili počas útoku na mesto Kafr Batna desať ľudí. Incident sa stal v stredu, pričom vojaci použili stíhačky, delostrelectvo a takzvané barelové bomby. Aktivisti tvrdia, že vládne jednotky a Rusko od nedele bez prestávky útočia vo Východnej Ghúte, kde pôsobia militanti. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že v oblasti už zomrelo najmenej 250 ľudí. V utorok pritom informovali, že počas útoku zabili 98 osôb, medzi ktorými bolo aj 20 detí a 15 žien.

Viac o téme: StíhačkyRuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu