Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Macron nalieha na Irán: Je nutné prinútiť sýrsky režim zastaviť útoky na Ghútu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois MorO, File)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron požiadal iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, aby vyvinul tlak na sýrsky režim a presadil zastavenie útokov na obyvateľstvo damaského predmestia Východná Ghúta. Macron dodal, že zastavenie útokov umožní dodávky humanitárnej pomoci pre civilistov vo Východnej Ghúte a evakuáciu odtiaľ ranených a chorých.

V telefonickom rozhovore Macron podľa agentúry Reuters zdôraznil, že Irán vzhľadom na svoje vzťahy a kontakty so sýrskym režimom nesie "osobitnú zodpovednosť" za realizáciu humanitárneho prímeria v súlade s rezolúciou č. 2401 prijatou Bezpečnostnou radou OSN. Telefonát Macrona s Rúháním sa uskutočnil v predvečer návštevy francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Yva Le Driana v Teheráne.

O situácii v Sýrii v nedeľu telefonicky hovorili aj britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump, ktorí zhodne konštatovali, že sýrsky režim a Rusko nesú "zodpovednosť za ľudské utrpenie vo Východnej Ghúte".

Sýrske štátne médiá i aktivisti v nedeľu informovali, že vládne jednotky a s nimi spriaznené polovojenské oddiely dobyli na povstalcami ovládanom území neďaleko hlavného mesta Damask množstvo dedín a menších miest. Ide zatiaľ o najväčší postup vládnych vojsk, odkedy sa minulý mesiac začala rozsiahla armádna ofenzíva, analyzuje americká agentúra AP.

Viac o téme: FrancúzskoIránSýriaEmmanuel MacronGhúta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu