Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dychberúce FOTO z unikátnej misie vo vesmíre: Auto Tesla letí okolo Zeme

Fotografie Starmana v Tesla Roadster Zobraziť galériu (2)
Fotografie Starmana v Tesla Roadster (Zdroj: Instagram/elonmusk, YouTube/ SPACE&UNIVERSE Official)

MYS CANAVERAL - Najsilnejšia a najdokonalejšia nosná raketa súčasnosti Falcon Heavy z dielne súkromnej americkej aerokozmickej spoločnosti SpaceX v utorok 13. februára odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride na svoj prvý skúšobný let. Niesla červený športový automobil značky Tesla na elektrický pohon, ktorý má na nekonečne dlhej misii obiehať okolo Slnka.

Raketa Falcon Heavy, ktorá má oproti iným nosným raketám dvojnásobnú nosnosť, odštartovala z tej istej odpaľovacej rampy, akú americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) použil pred 50 rokmi, keď poslal svojich mužov na Mesiac.

 

Last pic of Starman in Roadster enroute to Mars orbit and then the Asteroid Belt

Príspevok, ktorý zdieľa Elon Musk (@elonmusk),

Keď tri raketové urýchľovače a 27 motorov v utorok ožili a začali burácať v Kennedyho vesmírnom stredisku, tisíce ľudí to pozorovali na okolitých plážach, mostoch či cestách. Milióny záujemcov sledovali udalosť na internete, takže išlo o druhé najväčšie živé streamovanie v dejinách webovej stránky YouTube. Počas štartu vyhrávala pieseň Space Oddity od Davida Bowieho.

NAŽIVO: Pozrite si, kde sa práve teraz nachádza figurína Starman v Tesla Roadster 

Falcon Heavy vynášala do vesmíru modul, v ktorom sa nachádza spomínaný súkromný športový automobil Tesla Roadster zakladateľa spoločnosti SpaceX a zároveň šéfa automobilky Tesla, vizionára Elona Muska. Na sedadle vodiča je figurína astronauta v skafandri, ikonická postava z Bowieho piesne Starman. „Je to dosť bláznivé a zábavné, ale podľa mňa sú bláznivé a zábavné veci dôležité,“ povedal Musk, ktorý túži osídliť Mars.

Falcon Heavy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Krátko po úspešnom štarte sa od rakety oddelili tri prvé stupne: dva kontrolovane, podľa plánu pristáli vedľa seba na Myse Canaveral, ale tretí minul plávajúcu plošinu v Atlantickom oceáne. Dopadol doň rýchlosťou okolo 483 kilometrov za hodinu, takže do okolia sa rozleteli úlomky, ako neskôr oznámil samotný Musk.

Muskovi strata jedného stupňa nepokazila náladu. Podľa tlačovej agentúry AP vyhlásil, že pozorovanie súbežného pristátia dvoch stupňov rakety bolo zrejme tou najvzrušujúcejšou vecou, akú kedy v živote videl.

„Automobil bude od Zeme vzdialený približne 400 miliónov kilometrov a bude sa pohybovať rýchlosťou 11 kilometrov za sekundu. Odhadujeme, že na danej orbite zostane niekoľko stoviek miliónov rokov, možno aj miliardu,“ povedal Musk ešte na pondelkovej tlačovej konferencii. Tri kamery pripevnené k modulu budú poskytovať podľa Muska "epické pohľady".

Elon Musk, zakladateľ spoločnosti SpaceX a šéf automobilky Tesla a jeho reakcia, keď raketa Falcon Heavy úspešne odštartovala.

 

Love and Rockets

Príspevok, ktorý zdieľa Elon Musk (@elonmusk),

 

Viac o téme: FalconSpaceXTeslaStarmanHeavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu