Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Štúdia odhalila slabinu Slovenska: Kraľujeme hrozivému rebríčku, obrovská strata pracovných miest

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Do roku 2035 môžu automatizované systémy nahradiť až 30 percent ľudskej pracovnej sily, u osôb s nízkym vzdelaním to potom môže byť až v 44 percentách prípadov. Odhaduje to globálna poradenská sieť PricewaterhouseCoopers (PwC), ktorá tento týždeň zverejnila štúdiu dopadov automatizácie na trh práce v 29 vyspelých krajinách. Pracovná sila v Slovenskej republike je podľa tejto štúdie tou absolútne najohrozenejšou.

Slovensko môže mať na krku ďalšiu žalobu: Musíme dokázať, že zlepšujeme kvalitu ovzdušia

Automatizáciu rozdelili analytici PwC do troch vĺn, z ktorých prvé dve už sa podľa nich odohrávajú. Ide o vlnu "počítačovú", počas ktorej preberajú stroje jednoduché výpočtové úkony a analýzu zozbieraných štatistických dát, a vlnu "zväčšovania" (augmentation), kedy sú automatizované opakujúce sa úkony či analýza neštruktúrovaných štatistických údajov. Posledná vlna "autonómie" bude podľa PwC vážnejšie pretvárať trh práce až po roku 2030 a majú v nej byť nasadené stroje na riešenie dynamických problémov z reálneho života, akým je napríklad riadenie automobilu.

Analytici PwC sa domnievajú, že v rámci algoritmickej vlny prejdú na automatickú prevádzku len tri percentá súčasných zamestnaní, relatívne vyšší je podiel iba v odvetví finančníctva a poisťovníctva, informácií a komunikácie a vedy a techniky. Dramatickejší má byť dopad ku koncu budúcej dekády a v prvej polovici tej ďalšej, kedy by mohlo postupne zaniknúť až 30 percent dnes existujúcich pracovných miest.

Štúdia odhalila slabinu Slovenska:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V Českej republike sa vysoké riziko automatizácie týka 40 percent terajších pracovných miest, čo krajinu v rebríčku skúmanej 29-ky radí na štvrtú pozíciu. Vôbec najhoršie dopadlo Slovensko s vysokým rizikom u 44 percent pracovných miest, nasledované Slovinskom a Litvou. Na opačnom konci spektra a vysokým rizikom u podielu miest mierne nad 20 percentami skončila Južná Kórea, Fínsko, Grécko a Rusko.

Poradenská spoločnosť skúmala fenomén nielen podľa geografického kľúča, ale tiež podľa jednotlivých odvetví a pohlavia. Zistila napríklad, že kým prvú vlnu premien viac pocítia ženy, v konečnom dôsledku transformácie viac dopadne na mužov. Tento rozdiel je ešte markantnejší u osôb mladších ako 25 rokov: prácu mladých mužov ohrozí automatizácia v 46 percentách prípadov, zatiaľ čo u žien je tento ukazovateľ o 20 percentuálnych bodov nižší.

"Naprieč všetkými vekovými kategóriami by ženy mohli byť nahradené skôr vzhľadom na ich väčšie zastúpenie v kancelárskych pozíciách v rôznych odboroch. Avšak v širšom poňatí sú ženy viac koncentrované v sektoroch, ako je vzdelávanie a zdravotníctvo, ktoré vyžadujú viac osobných a spoločenských zručností horšie nahraditeľných strojmi (pre túto chvíľu)," poznamenal americký server Quartz.

Štúdia odhalila slabinu Slovenska:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pwc.co.uk)

Podľa odhadu poradenskej spoločnosti McKinsey z konca minulého roka bude musieť po celom svete zmeniť zamestnanie 375 miliónov ľudí, aby ich stroje úplne nevytlačili z pracovnej sily. Pred automatizáciou vlani varoval aj prezident Svetovej banky (SB) Jim Yong Kim, podľa ktorého sa civilizácia v tomto ohľade rúti do vážnych problémov.

"To, že niečo môže byť automatizované na papieri, ešte neznamená, že to bude v praxi ekonomicky alebo politicky schodné," poznamenala vo svojej správe PwC. Skupina ale nevidí v prevádzaní práce na chytré stroje iba negatíva a odhaduje, že automatizácia môže do roku 2030 prispieť k výkonu globálnej ekonomiky čiastkou 15 biliónov dolárov (cca 12,2 biliónov eur).

Viac o téme: StrojeAutomatizáciaPrácaZamestnanieSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu