Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pozícia USA na Blízkom východe upadá, tvrdí Abbás: Mierový proces by malo viesť Rusko

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed, File)

MOSKVA - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás si želá, aby v izraelsko-palestínskom mierovom procese zastávalo Rusko významnejšiu úlohu, pretože "Spojené štáty už viac nemôžu zastávať vedúcu pozíciu".

"Sme presvedčení, že Rusko môže v tomto procese zohrávať veľmi dôležitú úlohu, pretože potrebu medzinárodného úsilia zdôrazňovalo už dlho," povedal Abbás v rozhovore pre ruskú agentúru Interfax.

Americký prezident Donald Trump zvrátil desaťročia smerovania americkej politiky po tom, ako 6. decembra oznámil, že USA uznali Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Rozhorčení Palestínčania vnímali Trumpov krok ako podporu izraelskej zvrchovanosti nad východným Jeruzalemom, ktorý oni považujú za hlavné mesto budúceho palestínskeho štátu. "Snažíme sa vytvoriť novú koalíciu, nový mechanizmus pre rokovania medzi nami a Izraelom," povedal Abbás.

Podľa Abbása už totiž tzv. blízkovýchodné kvarteto, ktoré pozostáva zo Spojených štátov, Ruska, Organizácie Spojených národov a Európskej únie, nie je v tomto mierovom procese relevantným sprostredkovateľom.

Ruský prezident Vladimir Putin má v rámci blízkovýchodného konfliktu ambíciu zhostiť sa úlohy sprostredkovateľa medzi palestínskymi a izraelskými predstaviteľmi. Rusko si udržiava nadštandardné vzťahy s Izraelom, ale i s vedúcimi predstaviteľmi súperiacich regionálnych mocností vrátane sýrskej vlády.

Abbás má v pondelok 12. februára v ruskom Soči na programe stretnutie s prezidentom Putinom. Stane sa tak dva týždne po Putinovom rokovaní s druhou stranou tohto sporu - izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom - v Moskve.

Viac o téme: RuskoUSAMahmúd AbbásBlízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu