Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza chemických útokov v Sýrii na najvyšších miestach: Preveruje to medzinárodná organizácia

Nálety v Damasku
Nálety v Damasku (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

HAAG - Medzinárodná Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) so sídlom v holandskom Haagu vyšetruje najnovšie podozrenia z použitia chemických zbraní pri útokoch v Sýrii, informovala agentúra AP.

Prieskumná misia tohto orgánu "preveruje všetky dôveryhodné obvinenia" a o svojich zisteniach informuje členské štáty tejto organizácie, píše sa v stredajšom vyhlásení OPCW. Táto misia však už nemá mandát na to, aby určila zodpovednosť za chemické útoky v Sýrii, dodala AP.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v stredu vo vysielaní spravodajskej televíznej stanice BFMTV pripustil, že sýrska armáda pri najnovších útokoch na pozície protivládnych povstalcov použila zrejme chlór.

"Všetky fakty, ktoré mám k dispozícií, nasvedčujú tomu, že sýrske vedenie teraz (pri svojich útokoch) v Sýrii používa chlór," povedal Le Drian, podľa ktorého tieto podozrenia začali experti OSN prešetrovať 6. februára. Vyšetrovatelia s mandátom OSN v utorok oznámili, že preverujú podozrenia, že pri náletoch v provincii Idlib ležiacej na severozápade Sýrie boli zhodené bomby údajne obsahujúce chlór.

Viac o téme: Organizácia pre zákaz chemických zbraní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu