Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Abbás pricestoval do Moskvy: Chce získať ruskú podporu pre otázku Jeruzalema

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Prezident palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás pricestoval v pondelok na pracovnú návštevu Ruska. Na programe má stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. Podľa rozhlasovej stanice Slobodná Európa (RFE/RL) sa bude Abbás usilovať o získanie podpory Ruska.

Palestínsky predstaviteľ sa mal s Putinom pôvodne stretnúť v meste Soči, vzhľadom na nedeľňajšiu tragickú haváriu ruského dopravného lietadla však kremeľský šéf svoju cestu do tohto čiernomorského strediska zrušil. Abbásova návšteva sa koná dva týždne po tom, ako do Moskvy zavítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Vzťahy medzi USA a Palestínčanmi sa zhoršili odvtedy, ako minulý rok v decembri americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, čo rozhnevalo arabský svet a vyvolalo odsúdenie aj zo strany medzinárodného spoločenstva. Palestínčania totiž považujú Jeruzalem za hlavné mesto svojho budúceho štátu.

Židovský štát anektoval východnú časť Jeruzalema a celé mesto vyhlásil za svoju metropolu. Tento krok však nebol v OSN uznaný, a Abbás by v tejto súvislosti rád posilnil svoju pozíciu na základe ruskej podpory.

Abbás zároveň hodlá získať podporu Moskvy pre medzinárodný mechanizmus zameraný na blízkovýchodné mierové rozhovory ako náhradu za USA v úlohe hlavného sprostredkovateľa mierového dialógu.

"Rusko a Putin môžu zohrať dôležitú úlohu na medzinárodnom mierovom fóre," povedal pre webový spravodajský portál The Times of Israel Abbásov poradca. Palestínskeho lídra, ktorý má 20. februára vystúpiť s prejavom v Bezpečnostnej rade OSN, rozhnevalo i Trumpovo rozhodnutie zastaviť finančnú pomoc palestínskej samospráve.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinPalestínaMahmúd Abbás
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu