Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

New York bol v strehu, teroristi hrozili útokom s rádioaktívnym kamiónom

Člen špeciálnej jednotky kontroluje radiačným detektorom automobily stojace na Brodwayi na Manhattane.
Člen špeciálnej jednotky kontroluje radiačným detektorom automobily stojace na Brodwayi na Manhattane. (Zdroj: SITA)

NEW YORK - V newyorskom Manhattane posilnili v sobotu bezpečnosť po nepotvrdenej hrozbe zverejnenej na internete o plánovanom radiačnom útoku islamských ozbrojencov. Hrozba teroristického útoku sa objavila na izraelskej webovej stránke Debka.com. Správa sa ukázala byť nepodloženou.

Stránka uviedla, že vo štvrtok zaznamenala "nával elektronických odkazov na stránkach al-Kájdy." V odkazoch sa uvádza, že útoky majú byť uskutočnené "kamiónmi naloženými rádioaktívnym materiálom proti najväčšiemu americkému mestu a finančnému nervovému centru." V inom odkaze sa ako terče údajne spomínajú New York, Los Angeles a Miami.

Newyorská polícia však v sobotu večer začala obmedzovať mimoriadne bezpečnostné opatrenia, keďže radiačná hrozba proti najväčšiemu americkému mestu sa ukázala byť nepodložená.

Polícia zintenzívnila rádiologický monitoring, na dolnom Manhattane a iných miestach vytvorila kontrolné stanovištia, kde kontrolovala vozidlá. Mesto však nezvýšilo stupeň varovania pred teroristickou hrozbou. Zástupca komisára NYPD Paul J. Browne v piatok vyhlásil, že opatrenia sú "vyložene preventívne".

Predstavitelia amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť v piatok urýchlene vyhlásili, že nemajú dôvod veriť komentárom na izraelskej internetovej stránke. Starosta Michael Bloomberg zdôraznil, že reakcia polície je štandardným postupom v prípade, že predstavitelia mesta dostanú "potenciálne, ale nepotvrdené hrozby".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu