Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA: Republikáni žiadajú bojkot OH v Pekingu

WASHINGTON - Skupina republikánskych politikov z dolnej komory amerického Kongresu pripravila návrh rezolúcie, v ktorej vyzývajú na bojkot letných olympijských hier v roku 2008 v Pekingu, pokiaľ Čína nezlepší situáciu v oblasti ľudských práv.

Návrh rezolúcie tiež apeluje na vládu v Pekingu, aby zastavila pomoc ďalším notoricky známym porušovateľom ľudských práv, medzi ktorých predkladatelia zaraďujú Sudán, Mjanmarsko a Severnú Kóreu. O rezolúcií má rokovať zahraničný výbor Snemovne reprezentantov po skončení letnej prestávky začiatkom septembra.

Čínsky režim upiera svojim občanom základné ľudské práva a zadržiava tisíce politických väzňov bez obvinenia alebo súdneho procesu, píše sa v návrhu rezolúcie, ktorú v mene ôsmich republikánskych kongresmanov predkladá najznámejší kritik Číny v Snemovni reprezentantov Dana Rohrabacher. Podľa kongresmanov si demokratické štáty vzhľadom na svoju povesť nemôžu dovoliť ignorovať charakter režimu, ktorý olympijské hry organizuje. Očakáva sa, že návrh v Snemovni podporia aj mnohí demokrati, ktorí tiež vyzývajú Čínu na zlepšenie ochrany ľudských práv.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu