Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Južná Kórea pritvrdí tlak na KĽDR, na sankčný zoznam pridá ďalšie firmy a jednotlivcov

Vodca KĽDR Kim Čong Un
Vodca KĽDR Kim Čong Un (Zdroj: SITA/AP)

SOUL - Južná Kórea pridá na svoj sankčný zoznam 20 severokórejských organizácií a 12 jednotlivcov v rámci pokračujúcich snáh o prerušenie medzinárodného financovania jadrového a raketového programu Pchjongjangu.

Informovala o tom v nedeľu juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa rezortu diplomacie.

Nové sankcie, ktoré vstúpia do platnosti v pondelok, prichádzajú v čase, keď medzinárodné spoločenstvo vyvíja čoraz väčší tlak na izolovaný režim, ktorý ohrozuje svet zbraňami hromadného ničenia.

Očakáva sa, že aktualizované sankcie zablokujú prílev ilegálnych financií do Severnej Kórey a zvýšia riziko obchodovania s takýmito organizáciami a jednotlivcami, uviedol predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí.

Oznámenie o sankciách prichádza približne dva týždne po tom, ako Pchjongjang odpálil medzikontinentálnu balistickú raketu, čím obnovil svoje raketové provokácie po 75-dňovej prestávke.

Severná Kórea medzitým v nedeľu kritizovala USA za možné využitie námornej blokády a varovala, že takýto krok by považovala za "vyhlásenie vojny".

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson nedávno spomenul právo zakázať prepravu tovaru po mori do a zo Severnej Kórey po jej teste medzikontinentálnej rakety zrejme schopnej zasiahnuť akékoľvek miesto na americkej pevnine, pripomína agentúra Jonhap.

Viac o téme: KĽDR? Kim Čong un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu