Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stovky rozhnevaných Palestínčanov protestovali v pásme Gazy proti uznaniu Jeruzalema

Stovky rozhnevaných Palestínčanov protestovali v pásme Gazy. Zobraziť galériu (4)
Stovky rozhnevaných Palestínčanov protestovali v pásme Gazy. (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

GAZA - Stovky rozhnevaných Palestínčanov vyšli v noci na štvrtok napriek nepriaznivému počasiu do ulíc vo viacerých mestách v pásme Gazy a v Predjordánsku. Protestovali voči vyhláseniu amerického prezidenta Donalda Trumpa, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela, informovala agentúra DPA.

Demonštranti vykrikovali protitrumpovské heslá a zapaľovali pneumatiky. Protesty tohto druhu prebiehali mestách - Bejt Hanún, Gaza, Chán Júnis a Rafah, ležiacich v pásme Gazy. "Jeruzalem je hlavným mestom Palestíny. Kto je Trump, že sa mieša do záležitostí moslimov a vyhlási, že Jeruzalem je hlavným mestom Izraelu?... Vyzývam ozbrojené krídla palestínskych franckií, aby na Trumpovo vyhlásenie ostro odpovedali," rozhorčoval sa 20-ročný stavbár Hasan, jeden z účastníkov protestu v meste Gaza.

Stovky rozhnevaných Palestínčanov protestovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

Na protiizraleskej demonštrácii sa podľa vlastných slov doposiaľ nezúčastnil, no Trumpove slová ho teraz vyprovokovali.  "Vzhľadom na Trumpovo rozhodnutie, ktoré porušuje práva Palestínčanov a moslimov, musí palestínsky ozbrojený odpor vo všetkých svojich formách rýchlo zareagovať, kým Trump toto nespravodlivé rozhodnutie neodvolá," vyjadril svoj hnev 25-ročný automechanik Akram, taktiež jeden z demonštrantov v Gaze. Na protesty zároveň vyzval moslimov žijúcich ako v pásme Gazy a Predjordánsku, tak aj vo všetkých arabských krajinách. 

Stovky rozhnevaných Palestínčanov protestovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

Menšie demonštrácie sa v noci na štvrtok konali tiež v predjordánskych mestách Ramalláh a Betlehem. Účasť na nich, zrejme pre nepriaznivé zimné počasie, ale nebola príliš vysoká. Americký prezident Donald Trump v stredu v Bielom dome povedal, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Zároveň vydal pokyn rezortu diplomacie, aby začal s prípravami procesu presťahovania amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema. Palestínčania žiadajú, aby bol hlavným mestom ich budúceho štátu východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.

Stovky rozhnevaných Palestínčanov protestovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

Viac o téme: ProtestHlavné mestoDonald TrumpJeruzalemPalestínaPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu