Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Trumpovo rozhodnutie o Jeruzaleme môže región vrátiť do temnejších čias

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela je znepokojujúce a mohlo by vrátiť región do temnejších čias, vyhlásila vo štvrtok šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová.

Podľa nej má Trumpov krok "veľmi znepokojujúci potenciálny dopad". Uviedla, že "oznámenie má potenciál poslať nás naspäť do ešte temnejších čias ako tých, čo sme už zažili".

Mogherinová vyzvala na pokoj a na zachovanie "status quo svätých miest" v Jeruzaleme. Taktiež varovala, že Trumpov krok "môže znížiť potenciálnu úlohu, ktorú by Spojené štáty mohli hrať v regióne".

Reaguje aj Rusko      

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyslovilo vo štvrtok znepokojenie z rozhodnutia USA uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a varovalo, že to môže destabilizovať región.

Ministerstvo potvrdilo postoj Moskvy, že status Jeruzalema sa môže riešiť iba prostredníctvom rozhovorov medzi Palestínčanmi a Izraelom v súlade s rezolúciami Organizácie Spojených národov. Americký krok vyvolal podľa vyhlásenia v Moskve "vážne znepokojenie".

Podľa ruského rezortu diplomacie "nový postoj USA ohľadom Jeruzalema nesie riziko zhoršenia situácie v palestínsko-izraelských vzťahoch a v celom regióne". Moskva vyzýva všetky zúčastnené strany, aby "preukázali zdržanlivosť a upustili od činov prinášajúcich so sebou nebezpečné a nekontrolovateľné dôsledky".

Viac o téme: Donald TrumpJeruzalem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu