Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kritika Trumpa na adresu FBI: Úrad vyšetrovania je v totálnych troskách

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais, Matt Rourke, YouTube)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump dnes tvrdo kritizoval Federálny úrad vyšetrovania (FBI), ktorý je podľa neho "v troskách" a jeho nové vedenie musí úrad vyčistiť. Šéf Bieleho domu napadol vyšetrovateľa krátko potom, čo obvinili jedného z jeho bývalých hlavných spolupracovníkov Michaela Flynna z klamstva.

Trump k svojmu útoku na twitteri využil informáciu amerických médií, podľa ktorej zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý pátra po dôkazoch o ruskom zasahovanie do minuloročných prezidentských volieb v USA, vyhodil v lete jedného zo svojich agentov.

Dôvodom bola podľa agentúry AP mailová korešpondencia, v ktorej agent Peter Strzok použil výrazo naznačujúci jeho negatívny vzťah k Trumpovi. Pravidlá pritom pracovníkom FBI predpisujú úplnú nezaujatosť.

Podľa prezidenta ide o jasný dôkaz politickej predpojatosti, ktorý ukazuje na to, že reputácia FBI "je v troskách, je najhoršia v dejinách". Nové vedenie FBI, riadené riaditeľom Chrisom Wrayom, musí "budovu vyčistiť" a vrátiť úradu jeho niekdajšiu veľkosť. Wray na čele FBI vystriedal v máji Jamesa Comeyho, ktorého Trump vyhodil.

Vyšetrovateľ FBI Mueller sa už niekoľko mesiacov snaží odhaliť ruskej zasahovanie do amerických volieb a jeho pozornosť sa stále viac sústreďuje na osoby v Trumpovom okolí. Mueller už vzniesol obvinenia proti ľuďom z Trumpovho tímu poradcov, okrem Flynna je to napríklad aj bývalý šéf Trumpovej volebnej kampane Paul Manafort.

Viac o téme: Donald TrumpFBI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu