Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Trump odkryl rozhodnutie o Jeruzaleme: Oznámil ho aj Palestínčanom

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)

JERUZALEM - Americká administratíva sa naozaj chystá presunúť americké veľvyslanectvo v Izraeli do Jeruzalema, čím fakticky uzná Jeruzalem za hlavné mesto židovského štátu. Podľa správy, ktorú pred malou chvíľou vydala palestínska tlačová agentúra WAFA, americký prezident Donald Trump o tom informoval v utorňajšom telefonickom rozhovore už aj palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

Ten sa podľa WAFA pokúšal Trumpa pred týmto krokom ešte vystríhať a povedal mu, že ak to Američania naozaj urobia, ohrozia tým bezpečnosť a stabilitu Blízkeho východu, ale aj celého sveta.

Prípadný presun amerického veľvyslanectva v Izraeli do Jeruzalema je mimoriadne citlivou otázkou a všetci predchádzajúci americkí prezidenti sa takémuto kroku vyhýbali. Hlavné mesto svojho budúceho štátu chcú mať totiž z Jeruzalema Palestínčania, čo by prestalo byť reálne, keby medzinárodné spoločenstvo uznalo Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Židovský štát obsadil východný Jeruzalem vo vojne v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo však izraelskú kontrolu nad zabratými územiami neuznáva.

 

Viac o téme: Donald TrumpJeruzalem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu