Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Zjazd pravicovej AfD v Hannoveri sprevádzali protesty: Hnev odporcov prerástol do násilia

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP)

HANNOVER - Niekoľko policajtov a najmenej jeden demonštrant utrpeli v sobotu zranenia, keď protest proti zjazdu protiimigračnej pravicovopopulistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) v Hannoveri prerástol do násilia. S odvolaním sa na políciu o tom informovala agentúra DPA.

Polícia v severonemeckom meste podľa svojej hovorkyne použila vodné delo, aby rozohnala niekoľko sto protestujúcich, ktorí sa pouličnými blokádami snažili zamedziť prístup k miestu konania zjazdu. Televízne zábery zachytili, ako protestujúcich odvádzajú policajti. Hovorkyňa dodala, že policajný príslušník utrpel zranenia ruky, keď naňho protestujúci hodil fľašu. Jeden z demonštrantov si zlomil nohu a previezli ho do nemocnice.

Zranenia spôsobil jeden protestujúci aj poslancovi AfD Kayovi Gottschalkovi, píše DPA. Polícia tiež oznámila, že zadržala desiatich demonštrantov, ktorí blokovali ulice alebo sa zúčastnili na zrážkach.

Zjazd AfD sa v dôsledku násilností začal s niekoľkohodinovým oneskorením. Podľa očakávaní ho od úvodu poznačuje súperenie radikálneho nacionalistického krídla s tradičným konzervatívnym krídlom strany. AfD využila nespokojnosť s migračnou politikou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, aby v septembrových voľbách získala 12,6 percenta hlasov a stala sa treťou najsilnejšou frakciou v Spolkovom sneme (Bundestag).

FOTO Zjazd pravicovej AfD
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Spolupredseda AfD Jörg Meuthen chce na terajšom víkendovom zjazde obhájiť svoju funkciu. Post druhého spolupredsedu je voľný po tom, ako bývalá stranícka líderka Frauke Petryová z AfD po voľbách odišla s odôvodnením, že strana sa stala príliš extrémistickou. Meuthen v otváracom prejave vyzval na "vlastenecký politický kurz" pre Nemecko a obvinil kancelárku Merkelovú, ktorej kresťanskí demokrati sa v súčasnosti snažia vytvoriť novú vládu, zo zlyhania voči krajine.

FOTO Zjazd pravicovej AfD
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kandidatúru na post uvoľnený Petryovou dosiaľ ohlásil len líder berlínskej organizácie strany Georg Pazderski, ktorého podporuje umiernenejšie krídlo AfD. Meuthen je populárny medzi pravicovými nacionalistami v strane napriek svojej liberálnej minulosti, konštatuje DPA. Celkovo 8500 delegátov zjazdu hlasovalo proti návrhu na zrušenie systému dvoch predsedov v prospech len jedného.

FOTO Zjazd pravicovej AfD
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Spolupredseda parlamentného klubu AfD Alexander Gauland, ktorého tiež podporuje nacionalistické krídlo, zatiaľ kandidatúru voči Pazderskému nevylúčil. Neskôr v priebehu soboty vyšlo do ulíc Hannoveru okolo 6500 ľudí, aby protestovali proti AfD. Priebeh demonštrácie bol podľa polície všeobecne pokojný.

FOTO Zjazd pravicovej AfD
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: ProtestDemonštráciePravicaHannoverAlternatíva pre NemeckoAfD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu