Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nastal deň, ktorý zosadil z trónu Billa Gatesa: Toto je nový najbohatší človek planéty

Jeff Bezos Zobraziť galériu (2)
Jeff Bezos (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Vďaka Čiernemu piatku sa majetok zakladateľa internetového obchodu Amazon Jeffa Bezosa prvýkrát prehupol cez 100 miliárd dolárov (84 miliárd eur) na 100,3 miliardy. Päťdesiattriročný Bezos sa tak stal prvým miliardárom, ktorého majetok dosiahol 12-cifernú hodnotu od roku 1999, kedy sa to podarilo zakladateľovi softvérovej spoločnosti Microsoft Billovi Gatesovi. Ten sa odteraz musí uspokojiť iba s druhou priečkou v rebríčku najbohatších ľudí sveta.

VIDEO totálneho šialenstva: Američania minuli počas Black Friday astronomické sumy

Čierny piatok priniesol Bezosovi takmer 2,4 miliardy dolárov (cca 2 miliardy eur). Akcie Amazonu, ktorých Bezos vlastní zhruba 17 percent, stúpli za deň o 2,5 percenta. Za doterajšiu časť tohto roku akcie Amazonu posilnili o 58 percent a vďaka tomu do majetku jeho zakladateľa pribudlo 34 miliárd dolárov.

Na začiatku tohto roku bol pritom Bezos až štvrtým najbohatším človekom sveta. Je však otázkou, ako so svojím bohatstvom naloží. Na rozdiel od svetových boháčov číslo dva a tri, Billa Gatesa (89,1 miliardy dolárov) a Warrena Buffetta (78,9 miliardy dolárov), bol Bezos k charite zatiaľ pomerne skúpy. Ako uviedla agentúra Bloomberg, Bezos s dobročinnosťou ešte len začína. Po nápadoch, ako by ľuďom mohol pomôcť, sa v júni zháňal na twitteri.

Jeff Bezos
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Na to, aby v charite dobehol Billa Gatesa, sa však musí poriadne činiť. Ten totiž v uplynulých rokoch daroval obrovské sumy na dobročinné účely. Ak by sa z tohto dôvodu nezbavil napríklad 700 miliónov akcií Microsoftu, jeho majetok by dosiahol hodnotu okolo 150 miliárd dolárov.

Amazon je najväčším internetovým obchodom na svete. Firma začala internetový predaj v roku 1995 a spočiatku ponúkala predovšetkým knihy. Na burzu vstúpila v roku 1997 s cenou 18 dolárov za akciu. V súčasnosti cena jej akcií presahuje 1000 dolárov.

Okrem Amazonu založil Bezos v roku 2000 aj spoločnosť Blue Origin, ktorá vyvíja technológie pre komerčné lety do vesmíru. V roku 2012 kúpil americký denník The Washington Post.

Viac o téme: Bill GatesBlack FridayJeff BezosNajbohatší človek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu