Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stav v Zimbabwe im urobil radosť: Odstúpenie Mugabeho je pre USA historickou udalosťou

Odvolaný Robert Mugabe
Odvolaný Robert Mugabe (Zdroj: SITA/AP/Ben Curtis)

HARARE - Za historickú udalosť označilo americké veľvyslanectvo v Zimbabwe utorkové odstúpenie tamojšieho prezidenta Roberta Mugabeho, informovala spravodajská stanica BBC.

Veľvyslanectvo uviedlo, že Mugabeho odchod je príležitosťou pre zimbabwiansky ľud, aby sa "postavil na novú cestu", ktorá povedie k slobodným a spravodlivým voľbám.

Spojené štáty boli neľútostným kritikom Mugabeho, ktorého obviňovali z represií a zničenia hospodárstva prostredníctvom kontroverzného programu pozemkových reforiem, dodala BBC. Televízia CNN poznamenala, že miesto pobytu Roberta Mugabeho a jeho manželky Grace nie je v tejto chvíli známe.

Za odstúpenie sa postavila aj Veľká Británia

Spojené kráľovstvo privítalo utorkové odstúpenie zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, informovala spravodajská stanica BBC. Britská premiérka Theresa Mayová uviedla, že Mugabeho rezignácia poskytuje Zimbabwe "príležitosť novej cesty bez útlaku, ktorý bol typický pre jeho vládu".

"V posledných dňoch vidíme túžbu zimbabwianskeho ľudu po slobodných a spravodlivých voľbách a po príležitosti obnoviť ekonomiku krajiny pod legitímnou vládou. Ako najstarší priateľ Zimbabwe urobíme všetko pre to, aby sme to podporili a v spolupráci s našimi medzinárodnými a regionálnymi partnermi pomohli tejto krajine dosiahnuť jasnejšiu budúcnosť, ktorú si zaslúži," dodala Mayová.

Vládol 37 rokov

Mugabe, ktorý bol vo svojich 93 rokoch najstaršou hlavou štátu na svete, vládol v Zimbabwe tvrdou rukou 37 rokov. Spustenie procesu impeachmentu jeho strana ZANU-PF odôvodnila okrem iného tým, že "dovolil svojej žene, aby si uzurpovala vládne právomoci", a tiež to, že je "príliš starý a nemôže bez pomoci ani len chodiť".

Mugabeho manželka Grace bola donedávna považovaná za jeho potenciálnu nástupkyňu. Medzi vysokopostavenými predstaviteľmi ZANU-PF mala však veľmi veľa odporcov, viacerým z nich, vrátane odvolaného viceprezidenta Mnangagwu, sa vyhrážala zabitím.

Viac o téme: USAZimbabweRobert Mugabe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu