Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mugabeho manželku odchod jej muža z politiky vraj ponížil natoľko, že žiada o rozvod

Robert Mugabe
Robert Mugabe (Zdroj: SITA)

HARARE - Bývalá prvá dáma Zimbabwe Grace Mugabeová požiadala po 21 rokoch manželstva o rozvod.

Podľa zdroja blízkeho rodine príčinou rozvodu nie je kríza v manželstve, ale "rozrušenie a poníženie", ktoré zažíva, odkedy jej manžel Robert Mugabe pod tlakom armády a svojej strany odstúpil z funkcie prezidenta Zimbabwe, čím aj ona sama stratila svoje výsadné postavenie. Podľa agentúry APRNEWS hovorca súdu v Harare Lawrence Brown spresnil, že s rozvodovou procedúrou v prípade Mugabeovcov sa už začalo. Manželstvo by mohlo byť rozvedené asi do mesiaca.

Mugabeová donedávna predsedala vplyvnej Lige žien pri vládnej Zimbabwianskej africkej národnej únii - Vlasteneckom fronte (ZANU-PF). Viacerí pozorovatelia tvrdia, že sa ešte donedávna snažila svojho manžela odstaviť a ujať sa jeho funkcie. Favoritkou na tento post bola ešte vo februári, a to spoločne s vtedajším viceprezidentom Emmersonom Mnangagwom, ktorý nedávno upadol do nemilosti a bol odvolaný. Aj jeho odvolanie bolo v podstate spúšťačom udalostí, ktoré Mugabeho donútili k odchodu z funkcie prezidenta Zimbabwe,

Mugabeová pochádza z Juhoafrickej republiky, kde sa narodila zimbabwianskym rodičom. Do svojho nedávneho postavenia sa vypracovala z pozície sekretárky. Prvou dámou sa stala v roku 1996, štyri roky po smrti Mugabeho ženy Sally. Grace Mugabeová je v Zimbabwe mimoriadne neobľúbená. Povestné boli jej finančne náročné nakupovacie výlety. Vďaka nim dostala vo svojej krajine, kde väčšina ľudí žije pod hranicou chudoby, prezývky "Gucci Grace", "Kráľovná shoppingu" či "DisGrace". Miestne i svetové médiá zaznamenali aj jej fyzický útok voči manekýnke, ktorého sa údajne dopustila tento rok v Johannesburgu, či voči britskému fotografovi v Hongkongu.

Viac o téme: ManželkaRozvod ZimbabweRobert Mugabe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu