Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tajné schôdzky s izraelskými politikmi sa jej nevyplatili: Britská ministerka Patelová odstúpila

Priti Patelová
Priti Patelová (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britská ministerka medzinárodného rozvoja Priti Patelová odstúpila v stredu zo svojej funkcie. Rozhodla sa tak pre kontroverzné utajené stretnutia, ktoré v minulosti absolvovala s vysoko postavenými izraelskými predstaviteľmi vrátane premiéra Benjamina Netanjahua, informovala spravodajská stanica BBC. Premiérka Theresa Mayová ministerku pre zmienené stretnutia v stredu stiahla z pracovnej cesty v Afrike a povolala nazad do Londýna.

Patelová sa za stretnutia ospravedlnila a povedala, že jej konanie "nedosahovalo štandardy transparentnosti a otvorenosti", ktoré vo svojom úrade presadzovala a obhajovala. Ak by Patelová sama neodstúpila, takmer určite by ju z funkcie odvolali, konštatuje agentúra AP. 

Pod tlakom sa ministerka ocitla od chvíle, ako nedávno vyšlo najavo, že počas svojej augustovej dovolenky v Izraeli absolvovala dovedna 12 stretnutí s izraelskými politikmi vrátane Netanjahua. Mayovú ani iných vládnych predstaviteľov pritom o týchto stretnutiach neinformovala. 

Patelová sa Mayovej za stretnutia ospravedlnila už v pondelok prostredníctvom listu. Následne však vysvitlo, že s izraelskými politikmi mala v septembri ešte ďalšie dve utajené schôdzky. Práve po tomto zistení si ju v stredu do svojho úradu na Downing Street č. 10 predvolala Mayová. Ich stretnutie trvalo zhruba 30 minút a ministerka po ňom rezignovala. 

"Po tom, ako vysvitli ďalšie podrobnosti, je správne, že ste sa rozhodli rezignovať a držať sa tak vysokých štandardov transparentnosti a otvorenosti, ktoré ste hlásali," reagovala na jej odstúpenie samotná Mayová. Patelová je už druhým členom britskej vlády, ktorý v priebehu týždňa odstúpil zo svojej funkcie. Prvým bol minister obrany Michael Fallon, ktorý podal demisiu 1. novembra po obvineniach z nevhodného správania. 

Viac o téme: OdstúpenieBritániaIzraelPriti Patelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu