Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hanobenie štátnej hymny v Číne sa rozhodne nevyplatí: Toto vás po no vom čaká

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Čínsky zákonodarný zbor v sobotu schválil novelizáciu trestného zákona, na základe ktorej bude hroziť za neúctu k štátnej hymne až trojročný pobyt vo väzení. Informovala o tom agentúra AP.

Opatrenie sa bude vzťahovať na osoby, ktoré "závažným" spôsobom zhanobia hymnu "Pochod dobrovoľníkov" na verejnosti. Sprísnenie postihu súvisí s nedávnymi prípadmi, keď na futbalových zápasoch v Hongkongu fanúšikovia vypískali čínsku hymnu v reakcii na snahy Pekingu nastoliť v tomto meste so špeciálnym administratívnym štatútom tvrdšiu kontrolu.

Opatrenie je zároveň súčasťou nacionalistických výziev vládnucej komunistickej strany pod vedením čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý si na októbrovom zjazde strany výrazne posilnil svoju pozíciu a členovia novozvoleného Ústredného výboru Komunistickej strany Číny ho potvrdili vo funkcii straníckeho šéfa na ďalších päť rokov.

Predmetná novelizácia ráta so zatknutím, uväznením na maximálne tri roky a zbavením politických práv previnilcov. Takýto postih sa predtým uplatňoval v Číne za verejné znesvätenie štátnej zástavy a štátnych symbolov. Prodemokratickí aktivisti a činitelia sa obávajú, že nový zákon o štátnej hymne môže byť zneužívaný na podkopávanie slobody prejavu. Prvotná verzia čínskej hymny vznikla v 30. rokoch 20. storočia. Autorom textu je dramatik Tchien Chan, hudbu zložil Nie Er. Ofici

Viac o téme: HymnaTrestHanobenieČínaPeking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu