Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Trump reaguje na teror v New Yorku: Chce zrušiť zelené karty, takýto má zámer s útočníkom

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

NEW YORK - Americký prezident Donald Trump chce požiadať Kongres, aby okamžite zrušil lotériový program zelených kariet, ktorý cudzincom umožňuje získať v USA právo na trvalý pobyt. Oznámil to dnes vo Washingtone pred schôdzou americkej vlády. Lotériový program v roku 2010 využil Uzbek Sayfullo (Sajfulláh) Saipov, ktorý v utorok so svojou dodávkou vošiel do skupiny cyklistov na newyorskom Manhattane a osem ich zabil.

Prezident označil Saipova za "zviera" a vyhlásil, že ho možno odošle do väznice na kubánskom Guantáname, kde Spojené štáty po teroristických útokoch zo septembra 2001 zadržiavajú osoby podozrivé z terorizmu. Saipov sa podľa Trumpa po príchode do USA stal pre imigrantov kontaktnou osobou, napojené na neho vraj bolo 23 ďalších prisťahovalcov.

Trump svoje útoky proti lotériovému programu prisťahovaleckých víz, ktorý Spojené štáty vyhlásili v roku 1990, už skôr prezentoval na twitteri. Kandidátov usilujúcich o život za oceánom každý rok náhodne vyberá ministerstvo zahraničia USA. Washington tak podľa programu ročne poskytuje 50.000 zelených kariet občanom vybraných krajín. Podľa Trumpa Spojené štáty vinou programu podporovaného demokratmi "dovážajú európske problémy".

Prezidentova kritika vyvolala nesúhlasnú reakciu guvernéra štátu New York Andrewa Cuoma. "Hráte do kariet teroristov, pôsobíte rozvratne. Váš tón by teraz mal byť presne opačný," odkázal Cuomo do Bieleho domu.

Viac o téme: Donald TrumpManhattanZelené karty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu