Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump sa ohradil voči ovplyvňovaniu volieb v USA: Stretnutie s Putinom si nepamätá

Donald Trump a Vladimir Putin
Donald Trump a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že si už nepamätá, či sa počas predvolebnej kampane riešila otázka prípadného stretnutia medzi ním a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

To, že sa táto možnosť zvažovala, prezradil vyšetrovateľom zahraničnopolitický poradca Trumpovho volebného štábu George Papadopoulos, ktorý zároveň tvrdí, že o možnosti stretnúť sa s Putinom hovoril aj priamo s Trumpom.

Americký prezident tieto informácie zatiaľ nepotvrdil ani nevyvrátil. "Bolo to veľmi nedôležité stretnutie. Bolo to veľmi dávno. Už si z toho veľa nepamätám," povedal Trump v piatok novinárom pred Bielym domom o stretnutí, ktoré sa podľa Papadopoulosa malo konať v marci 2016.

Výpoveď Papadopoulosa je súčasťou vyšetrovania, ktoré vedie špeciálny prokurátor Robert Mueller a ktoré je zamerané na údajné zasahovanie Ruska do vlaňajších prezidentských volieb v USA a na možnú spoluprácu medzi Moskvou a Trumpovým volebným tímom.

Papadopoulos poskytol vyšetrovateľom kľúčové dôkazy o kontaktoch medzi ľuďmi z Trumpovho najbližšieho okolia a osobami, ktoré boli podľa ich vyjadrení napojené na ruské vedenie. Na niektorých z týchto stretnutí sa vraj aj sám zúčastnil.

Papadopoulos pôvodne vyšetrovateľom tvrdil, že stretnutia a kontakty s týmito osobami sa uskutočňovali ešte predtým, ako sa stal súčasťou Trumpovej kampane. Neskôr však priznal, že v tomto bode klamal, a že stretnutia sa konali aj v čase, keď už súčasťou Trumpovej kampane bol.

Z Papadopoulosových vyjadrení jasne vyplýva aj to, že o ponuke zo strany osôb údajne napojených na Kremeľ, ktoré vraj spočívali predovšetkým v diskreditácii Trumpovej protikandidátky Hillary Clintonovej, vedel a riešil ju široký okruh ľudí okolo Trumpa.

Viac o téme: Donald TrumpVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu