Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Trump opakovanie žiada o najvyšší trest pre útočníka z New Yorku

Sayfull Saipov
Sayfull Saipov (Zdroj: Foto: YT)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vo štvrtok opakovane vyzval na udelenie trestu smrti pre Sayfulla Saipova, ktorý v utorok vykonal na newoyrskom Manhattane teroristický útok polododávkou, pričom pripravil o život osem ľudí.

Trump však cúvol od svojej skoršej výzvy, aby bol tento 29-ročný Uzbek poslaný do väzenského zariadenia Guantánamo s tým, že to "trvá omnoho dlhšie", informuje spravodajský portál stanice BBC.

"Rád by som poslal tohto teroristu z New Yorku na Guantánamo, avšak tento proces štatisticky trvá omnoho dlhšie než procedúra prostredníctvom federálneho systému. Ponechať ho v mieste jeho ohavného zločinu však má niečo do seba. Malo by sa s ním naložiť rýchlo. Trest smrti!" napísal Trump na sociálnej sieti Twitter.

Saipov, pôvodom z Uzbekistanu, žil v USA od roku 2010 a podľa vlastnej výpovede útok plánoval rok. Vyšetrovateľom povedal, že zo svojho činu má "dobrý pocit" a chcel zabiť čo najviac ľudí. Útok vykonal v mene džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) a pôvodne zamýšľal vyvesiť vlajku IS na prenajatej polododávke, ktorou vrazil do chodcov a cyklistov; rozmyslel si to s tým, že by na seba upútal pozornosť. Jeho pôvodným cieľom bol Brooklynský most.

Trump sa už v minulosti dovolával udelenia najvyššieho trestu v niekoľkých medializovaných prípadoch. V roku 1989, keď skupinu piatich černošských a latinskoamerických mužov obvinili z mimoriadne brutálneho znásilnenia ženy v New Yorku, Trump z vlastných zdrojov zaplatil 85.000 dolárov za inzerát v miestnych novinách s titulkom "Zaveďte znova trest smrti!" Piatich obžalovaných však neskôr zbavili obvinení na základe výsledkov testov DNA.

Viac o téme: Donald TrumpSayfull Saipov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu