Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Muž, ktorý útočil vozidlom v New Yorku: Obvinili ho z osemnásobnej vraždy

Sayfullo Saipov útočil na Manhattane.
Sayfullo Saipov útočil na Manhattane. (Zdroj: SITA/AP/Andres Kudacki, Seth Wenig, Martin Speechley/NYPD)

NEW YORK - Prisťahovalca uzbeckého pôvodu, ktorému je pripisovaný teroristický útok vozidlom v newyorskej štvrti Manhattan z 31. októbra tohto roku, bol obvinený z osemnásobnej vraždy a 12-násobného pokusu o vraždu. Sayfullo Saipov (29) sa má zodpovedať okrem iného aj z pokusu o poskytnutie materiálnej podpory teroristickej organizácii Daeš, oznámilo americké ministerstvo spravodlivosti, ktorého vyhlásenie priniesla v stredu agentúra DPA.

"Tak ako mnohí teroristi pred ním, aj Saipov bude teraz čeliť spravodlivosti na americkom súde," uviedol newyorský federálny prokurátor Joon H. Kim. "Očakávame, že odozva mesta New York na jeho údajný útok bude rýchla a dôrazná," dodal.

Federálna prokuratúra vzniesla voči Saipovovi už deň po útoku viacero obvinení vrátane podporovania terorizmu. Súd vtedy nariadil jeho vzatie do väzby. V prípade usvedčenia z uvedených činov hrozí Saipovovi trest doživotného väzenia.

Októbrový útok v okolí newyorského Svetového obchodného centra si vyžiadal osem obetí na životoch a 12 zranených. Páchateľ prenajatým autom vrážal do ľudí na cyklistickej ceste, až kým ho nezastavil náraz do školského autobusu. Po vystúpení z vozidla utekal s napodobneninami strelných zbraní, na čo ho zastavil výstrelmi privolaný policajt. Medzi usmrtenými osobami sú šiesti cudzinci - piati Argentínčania a jedna Belgičanka.

Viac o téme: USAManhattanDaešSayfullo Saipov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu