Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Nemecku sa už črtá nová vláda: Strany začali rokovania o koalícii

Kancelárka Angela Merkelová po vyhraných voľbách rokuje o koalícii.
Kancelárka Angela Merkelová po vyhraných voľbách rokuje o koalícii. (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BERLÍN - Necelé štyri týždne po voľbách do nemeckého Spolkového snemu sa v piatok prvýkrát stretli vrcholní predstavitelia všetkých štyroch politických zoskupení, ktoré zvažujú vytvorenie novej vládnej koalície.

Tzv. sondážne rokovania v úplnom formáte, zahŕňajúcom konzervatívcov, liberálov a zelených, majú prebiehať niekoľko týždňov v rôznom zložení. Zameriavať sa budú na celkove 12 tematických okruhov, informovala agentúra DPA. Miestom rokovaní sú priestory združenia nemeckých zákonodarcov v Berlíne.

Kancelárka Angela Merkelová, ktorá stojí na čele Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), sa krátko pred začiatkom piatkového stretnutia vyjadrila, že v nadchádzajúcom procese sa ukáže "určite mnoho rozdielov", ale aj vôľa hľadať spoločné záujmy. "Z mojej strany je tu rozhodne pripravenosť rozmýšľať kreatívne," ubezpečila volebná víťazka.

Popri CDU a sesterskej Kresťanskosociálnej únie v Bavorsku (CSU) sú účastníkmi rokovaní liberálna Slobodná demokratická strana (FDP) a zoskupenie Zväz 90/Zelení. Prvé oddelené stretnutia predstaviteľov bloku CDU/CSU s liberálmi a zelenými sa uskutočnili už v stredu.

Cieľom je vytvoriť v Nemecku prvý raz trojstrannú vládnu koalíciu, ktorá má vystriedať doterajšie spojenectvo CDU/CSU so sociálnymi demokratmi. Tí oznámili odchod do opozície vzhľadom na svoj volebný výsledok, ktorý bol pre stranu najhorší od roku 1949. Zamýšľaná koalícia býva označovaná prívlastkom "jamajská", a to vzhľadom na charakteristické farby politických síl, ktoré by mali byť jej súčasťou.

Očakáva sa, že začaté rokovania budú zdĺhavé, pričom ku "kritickým témam" podľa DPA patria utečenecká politika, ďalšie smerovanie Európy, energetická a klimatická politika či znižovanie daňového zaťaženia.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováCDU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu