Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Búrka Xavier vyčíňa aj v Poľsku: Zabila dvoch ľudí, 39 zranila

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Silná búrka Xavier, ktorá v noci nadnes bičovala časti západného Poľska, si vyžiadala životy dvoch ľudí a zranenia ďalších 39 osôb. Informoval o tom dnes poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak, podľa ktorého nie je žiadny zo zranených v ohrození života.

Obeťami prírodnej katastrofy sa stali 67-ročný muž, ktorý sa snažil upevniť strechu svojho domu a spadol z nej, a takisto 58-ročná žena, ktorú zabil padajúci strom. Premiérka Beata Szydlová navštívila mesto Zielona Góra v najhoršie postihnutom regióne, kde sa stretla s miestnymi predstaviteľmi. Prisľúbila im finančnú pomoc na opravu škôd, spôsobených prírodným živlom.

Po zasadaní protikrízového štábu uviedla, že na najbližšom zasadaní vlády posúdia funkčnosť systému reakcií na prírodné katastrofy a rozhodnú, či sú v ňom potrebné zmeny, a ak áno, aké. Informovala o tom spravodajská televízia TVN24.

Hovorca hasičského zboru Pawel Fratczak dnes uviedol, že bez elektriny sú desaťtisíce domácností, pretože počas vyčíňania búrky padajúce stromy potrhali elektrické vedenia. Hasiči dnes odstraňovali popadané stromy, ktorých je celkovo okolo 9000. Pomáhali i s pripevňovaním strhnutých striech. Vietor sprevádzajúci búrku Xavier ich poškodil približne 890, ako napísali poľské internetové portály.

Búrka zničila aj park Habsburského paláca v meste Žywiec. Xavier vyčíňal vo štvrtok i v Nemecku, kde si vyžiadal sedem ľudských životov.

Viac o téme: SmrťBúrkaPoľskoXavier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu