Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dievča (18) trpí ojedinelou chorobou: Myslela si, že je dinosaurus, porucha ju takmer zabila

Lucy Evansová
Lucy Evansová (Zdroj: Twitter/Anna Roberts)

SWANSEA – Lucy Evansová trpí ojedinelou poruchou. Medzi príznaky patrí strata pamäti, nekontrolovateľné záchvaty a halucinácie. Stačilo malé zaváhanie lekára a dnes by tu 18 – ročná žena nebola. Včasná a správna diagnostika zachránila mladý ľudský život.

U mladej Lucy sa začali objavovať problémy začiatkom mája. Podľa výpovedí rodinných príslušníkov a kamarátov sa jej správanie zmenilo. Dievča trápili zmeny nálad a paranoje. Mladá dáma nečakala a okamžite sa rozhodla pre návštevu lekára. Ten na základe príznakov vyhodnotil, že by mohlo ísť o bipolárnu poruchu.

Prvého júna dostala 18 – ročná Lucy záchvat a v kŕčoch spadla na zem. V nemocnici však nepobudla. Po ošetrení ju prepustili domov. Zdravotné problémy však neustáli. Ako sama Lucy priznala, bola agresívna a násilnícka. Lekári si aj naďalej stáli za svojim a tvrdili, že ide o už spomínanú bipolárnu poruchu. Liza Jacksonová, Lucyina matka sa nedala odbiť a podivné správanie svojej dcéry pripísala k fyzickým príčinám.

Halucinácie prekračujúce hranice

Zdravotný stav mladej ženy sa neustále zhoršoval. V jeden deň bola presvedčená, že je dinosaurus. Svojím vrkočom mávala a tvárila sa ako tyranosaurus. Ďalší deň bola úplne iným zvieraťom. "Inokedy som zas začala vydávať opičie škriekanie a bola som presvedčená, že sa musím vrátiť do zoo," opísala Lucy. Svoje stavy si pamätá len veľmi hmlisto. Na príkaz lekárov všetko zachytila na kameru jej staršia sestra Charlotte.

To nebolo všetko. "Začala som maniakálne vyfarbovať omaľovánky. Robila som to tak urputne, až som si zodrala ruky," odkryla ešte viac Lucy. Nastala streda 4. júla a Lucy bola konečne prevezená do miestnej nemocnice na testy. V tento deň sa dostala do stavu, kedy si dookola spievala jednu pesničku. Zrazu sa jej nekontrolovane zrýchlil tlak a dych. V tej chvíli sa dostavil ďalší kritický záchvat. Bez váhania bola prevezená do väčšej nemocnice v meste Swansea. Tento moment sa stal najlepším pre mladú ženu. Dostala sa totiž do rúk špecialistky, ktorá jej zachránila život.

Lekárka, ktorej sa do rúk dostala Lucy, mala s podobnými prípadmi skúsenosti. Preto mala informácie o tom, že nemusí ísť o duševnú poruchu. Okamžite nariadila potrebné testy, ktoré potvrdili jej podozrenia. Lucy trpí vzácnou formou encefalitídy, pri ktorej telo vytvára protilátky proti receptorom, bez ktorých nedokáže mozog normálne fungovať.

V prípade, že by lekárka nezakročila s najväčšou pravdepodobnosťou by Lucy skončila na psychiatrii, kde by upadla do kómy a nikto by už nedokázal zabrániť zlyhaniu mozgových funkcií. Správna diagnóza dievčaťu zachránila život. Na nemocničnom lôžku strávila sedem týždňov a iba pred pár dňami bola prepustená domov.

Ťažký návrat do reality

Ochorenie, ktoré trápi 18 – ročné dievča, je veľmi komplikované. O to ťažší bol návrat do dennodennej reality. Lucy musí až do konca života užívať 24 tabliet denne. "Nedostávam do mozgu signáli, kedy som hladná a kedy smädná. Musím si to jednoducho pamätať," povedala. Čo je zaujímavé, nevie vyhodnotiť ani to, či už je prejedená. Lucy okrem týchto problémov trpí aj výpadkami krátkodobej pamäti. "Mám štvordennú pamäť. Je to neuveriteľne ťažké spomenúť si na to, čo bolo predtým," vysvetlila svoje ťažkosti dievčina. 

Viac o téme: ChorobaDievčaŽivotDiagnóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu