Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cirkev reagovala na zneužívania detí jej členmi neskoro, priznal pápež

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivan Valencia)

VATIKÁN - Katolícka cirkev reagovala neskoro na sexuálne zneužitia detí svojimi kňazmi, zdôraznil dnes vo Vatikáne pápež František. Stalo sa tak pri prijatí členov pápežskej rady na ochranu detí, informoval Vatikánsky rozhlas i svetové tlačové agentúry.

Niekdajšia prax, v rámci ktorej duchovných obvinených z pedofílie preradzovali do iných diecéz, prispela k "podkopaniu svedomí", konštatovala hlava katolíckej cirkvi a dodala, že aj riešenie problému mešká, keď dôjde k omeškaniu jeho uvedomenia si.

Škandál okolo sexuálnych zneužití je hroznou skazou pre celé ľudstvo, dotýka sa zraniteľných detí, mladých ľudí a dospelých v každej krajine a každej spoločnosti. Pre cirkev to bola veľmi bolestivá skúsenosť. Cítime hanbu pre zneužitia spáchané vysvätenými služobníkmi cirkvi, vyhlásil František.

Pápež pri prijatí informoval, že rozhodol o ponechaní pedofilných káuz v právomoci Kongregácie pre náuku viery v rozpore so zámerom preniesť ich do právomoci súdnych orgánov Svätej stolice. Je to podľa pápeža lepšie riešenie, pretože niektorí si ešte stále neuvedomujú, o aký veľký problém ide. Súčasne pripustil, že prípady tohto typu sa nazhromaždili a viacero káuz čaká už dlhý čas na vyšetrenie a verdikty. V záujme urýchlenia procesu navrhol rozdelenie prípadov podľa závažnosti a pomoc miestnych biskupov pri vyšetrovaní pod vedením vatikánskeho prokurátora, maltského arcibiskupa Charlesa Sciclunu.

V prípade maloletých je na rozsudok bez odvolania dostatočné jediné preukázané zneužitie, vyhlásil pápež a poznamenal, že odsúdení sa môžu obrátiť na neho so žiadosťami o milosť, ktorým však nevyhovie. "Túto chybu už znova neurobím," zdôraznil pripomínajúc kauzu talianskeho duchovného, ktorému na začiatku pontifikátu udelil milosť, avšak kňaz sa následne opäť previnil.

Viac o téme: Zneužívanie detíPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu