Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vzbura vo Vatikáne: Kňazi zaútočili na pápeža, Liberál, fuj, odíď!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

VATIKÁN - Desiatky kňazov sa vzbúrili proti hlave katolíckej cirkvi. Na pápežovi Františkovi im prekáža jeho najnovší dokument. Útočia ne neho, že je heretik a svoje tvrdenia by mal vziať späť. Ako zareagoval František?

Niekoľko desiatok tradične zmýšľajúcich rímskokatolíckych teológov a kňazov formálne obvinilo pápeža Františka zo šírenia herézy prostredníctvom dokumentu z apríla 2016, v ktorom vyjadruje otvorenosť voči rozvedeným a občiansky znovu zosobášeným veriacim.

Kontroverzná Amoris

V súvislosti s predmetným spisom, nazvaným Amoris laetitia (Radosť lásky), doručili podľa nej pápežovi ešte v auguste 25-stranový list, v ktorom sa 62 signatárov dožaduje tzv. filiálnej korekcie, čo je cirkevné opatrenie využité proti pápežovi naposledy v 14. storočí.

 

Heretické postoje k manželstvu

Františka obviňujú zo šírenia siedmich heretických postojov týkajúcich sa manželstva, morálneho života a sviatostí, a to prostredníctvom vlaňajšej apoštolskej exhortácie, ako aj následných "činov, slov a opomenutí".

Vzbura vo Vatikáne: Kňazi
Zobraziť galériu (2)

Ešte v priebehu minulého roka zaslali v tejto súvislosti pápežovi list aj štyria konzervatívni kardináli, ktorí vyjadrili ohľadne exhortácie Amoris laetitia viacero "pochybností". František podľa AP ani na jednu z uvedených iniciatív nereagoval.

Viac o téme: VatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu