Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Maďarsku sa dejú neuveriteľné veci! Boj Orbána, bičovanie emócií na maximum, za všetkým je Soros

Orbánova vláda brojí proti Sorosovi Zobraziť galériu (6)
Orbánova vláda brojí proti Sorosovi (Zdroj: SITA/AP/Burhan Ozbilici, Twitter)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda Viktora Orbána sa tvrdo oprela do tzv. Sorosovho plánu. Na stránkach maďarských médií sa objavili bannery a v schránkach ľudí dotazníky, ktorými vláda vyzýva maďarských občanov na celonárodnú diskusiu o pláne kontroverzného podnikateľa.

Vláda Viktora Orbána rozosiela do maďarských domácností dotazníky, v ktorých sa pýta približne ôsmich miliónov voličov na tzv. Sorosov plán. Najnovšia "celonárodná konzultácia" nadväzuje na prázdninové dianie v Maďarsku. V lete nechal Viktor Orbán po celom Maďarsku vylepiť plagáty a billboardy, ktoré varovali občanov pred slávnym rodákom.

Táto kampaň sa však stretla v radoch mnohých európskych krajín s obrovskou nevôľou, preto ju Orbán kampaň zastavil a plagáty nechal odstrániť. Finančník George Soros je už dlhodobo terčom negatívnej kritiky zo strany vlády, ktorú Orbánov kabinet využíva k obhajobe svojho tvrdého postoja v protimigračnej politike. Tentokrát sa Orbán dostal priamo do domácností svojich voličov.

V Maďarsku sa dejú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: nemzetikonzultacio.kormany.hu)

Dotazníky do všetkých domácností

V dotazníkoch vyzýva svojich voličov, aby sa vyjadrili k siedmim bodom tzv. Sorosovho plánu. K dotazníkom sa môžu občania dostať aj prostredníctvom bannerov "Z pohľadu Sorosa" na internete. "George Soros má nebezpečný plán, na ktorého uskutočnení sa podieľa rozsiahla medzinárodná sieť. Podľa Sorosovho plánu by sa každý rok do Európy dostalo milión prisťahovalcov, ktorí by sa rozdelili medzi členské štáty." 

Každému z prisťahovalcov by sa rozdelilo 9 miliónov forintov (cca 29 100 eur) z peňazí daňových poplatníkov, uvádza sa na začiatku dotazníka. "Ak by sa tento plán zrealizoval, kultúra a počet obyvateľov Maďarska by sa nezvratne zmenili. Čo si o tom myslíte? Povedzte nám svoj názor!"

Billboardy z júla 2017.
Zobraziť galériu (6)
Billboardy z júla 2017.  (Zdroj: Twitter)

Dotazník obsahuje sedem téz, na ktoré majú občania odpovedať formou, či toto tvrdenie podporia alebo nie:

1. George Soros chce presvedčiť Brusel k tomu, aby presídlil minimálne milión migrantov z Afriky a Stredného východu na územie EÚ, vrátane Maďarska.

2. George Soros chce spoločne s bruselskými úradníkmi dosiahnuť strhnutie plotov a otvorenie hraníc migrantov.

3. Súčasťou Sorosovho plánu je aj Bruselom riadené povinné rozdeľovanie migrantov zhromaždených v západnej Európe, a to najmä do krajín východnej Európy. Na tomto procese by sa muselo zúčastniť aj Maďarsko.

V Maďarsku sa dejú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: nemzetikonzultacio.kormany.hu)

4. Podľa Sorosovho plánu by mal Brusel donútiť všetky členské štáty EÚ (vrátane Maďarska), aby vyplatili každému utečencovi podporu vo výške 9 miliónov forintov.

5. Ďalším Sorosovým cieľom je uistiť sa, že migranti dostanú miernejšie tresty za zločiny, ktorých sa dopustia.

6. Cieľom Sorosovho plánu je znížiť dôraz na národné jazyky a kultúru európskych štátov, aby sa docielila rýchlejšia integrácia nelegálnych migrantov.

7. Súčasťou Sorosovho plánu je tiež iniciovanie politických útokov proti krajinám, ktorí sa postavia proti migrácii a ich následný tvrdý postih.

Hnutie Momentum sa proti kampani ohradilo

Politická strana Momentum Mozgalom, ktorú založili v marci tohto roku, sa ihneď postavila proti negatívnej kampani. Na svojej stránke vyzýva občanov, aby sa nenechali zastrašiť "vládnym kormidlom". "Nenecháme len tak bez slova to, aby sa našimi ulicami šírila nenávisť."

Naľavo je billboard ku kampani proti Sorosovmu plánu a napravo vyzýva politická strana Momentum Mozgalom k pozitívnej kampani
Zobraziť galériu (6)
Naľavo je billboard ku kampani proti Sorosovmu plánu a napravo vyzýva politická strana Momentum Mozgalom k pozitívnej kampani  (Zdroj: Facebook/Momentum Mozgalom)

Ľudí naopak vyzývajú, aby podporili pozitívnu kampaň. "Vidíme to inak ako vláda. Myslíme si, že musíme riešiť našu budúcnosť, nie šírenie nenávisti. Nemôžeme ich nechať, aby nás poštvali proti sebe, preto oslovujeme ľudí s pozitívnou kampaňou."

Viac o téme: George SorosViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu