Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cudzinec popísal sochu na moste v Prahe: Žiadny vandal, ale "prekladateľ" do arabčiny

Nápis na moste Zobraziť galériu (3)
Nápis na moste (Zdroj: Mestská polícia Praha/Týdeník policie)

PRAHA - Sochu sv. Františka na Karlovom moste v Prahe v sobotu podľa polície popísal štyridsaťosemročný cudzinec. Fotografie ukazujú, že na nej zanechal približne trojcentimetrový zelený nápis v arabčine. Polícia vyšetrovala prípad pre podozrenie z trestného činu poškodzovania cudzej veci sprejerstvom. Dospela ale k záveru, že nejde o vandalizmus, pretože muž nemal v úmysle sochu poškodiť, ale len preložil pôvodný text, aby mu rozumeli aj arabsky hovoriaci turisti. Náklady na odstránenie uhradí v plnej výške.

VIDEO Obscénneho vandala na pražskej križovatke: Pozrite sa, čo stváral pred luxusným porsche

Strážnikov na Karlovom moste upozornili dvaja mladí cudzinci na podozrivého človeka, ktorého videli, ako popísal sochu sv. Františka. "Hliadka podozrivého dostihla, stotožnila a odprevadila ho späť k soche. Tu štyridsaťosemročný cudzinec vybral z vrecka zelenú fixku. Jej farba bola totožná s nápisom na soche," uviedla hovorkyňa pražských strážnikov Irena Seifertová.

Cudzinec popísal sochu na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Mestská polícia Praha/Týdeník policie)

"Prirovnania k vandalovi by som sa zdržal," povedal pre portál lidovky.cz hovorca pražskej polície Tomáš Hulan s tým, že nápis bol presným prekladom českého textu z dosky do arabčiny. Podľa Hulanových slov cudzinec po zadržaní vysvetlil, že nemal v úmysle sochu poškodiť, iba poslúžiť arabsky hovoriacim turistom, aby tiež vedeli, o akú sochu ide.

Cudzinec popísal sochu na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Mestská polícia Praha/Týdeník policie)

Nemalo ísť o nič, čo by sochu znehodnotilo alebo poškodilo. Podľa polície muž jednoznačne súhlasil s uhradením nákladov spojených s odstránením nápisu a za svoj čin sa ospravedlnil, čo tiež podčiarkuje jeho tvrdenie, že nemal zlomyseľný zámer. Prípad sa rieši v takzvanom skrátenom konaní. Muž sa k svojmu činu priznal, nebude teda nutné súdne pojednávanie, ale o treste rozhodne samosudca.

Viac o téme: NápisPrahaKarlov most
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu