Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bývalá britská premiérka mala mať sochu, úrady to zamietli: Dôvod je vtipný, za všetkým je kabelka

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Príslušné britské úrady zamietli vydať povolenie na inštaláciu sochy bývalej premiérky Margaret Thatcherovej v blízkosti budovy parlamentu. Príčinou tohto rozhodnutia je spor ohľadom skutočnosti, že socha nemala zobrazovať expremiérku s jej ikonickou kabelkou.

Ako dnes informovala agentúra DPA, ďalším dôvodom zamietavého postoja úradov sú obavy z možného vandalizmu, ktorého by sa mohli na soche dopustiť kritici tejto kontroverznej líderky. Vládna organizácia The Royal Parks, ktorá spravuje pozemky Parlamentného námestia, kde sa nachádzajú inštalácie vzdávajúce hold mnohým domácim i zahraničným politikom, namietala voči inkriminovanej soche ohľadom pochybností o podpore zo strany Thatcherovej rodiny, uviedol denník The Guardian a iné médiá.

Thatcherovej dcéra Carol údajne protestovala proti plánovanej trojmetrovej bronzovej soche v hodnote 300.000 libier preto, že skulptúra nemala zobrazovať političku s jej typickou kabelkou. O odklad inštalácie sochy požiadali aj predstavitelia miestnych obyvateľov, čiastočne aj preto, že dielo by svojou "kontroverznosťou" priťahovalo záujem vandalov.

Britská premiérka Theresa Mayová, po Thatcherovej iba druhá ministerská predsedníčka Británie, však dnes vyjadrila presvedčenie, že predmetný projekt by mal dostať zelenú. Miestna občianska skupina podotkla, že socha expremiérky by nemala byť vztýčená skôr než desať rokov po jej smrti; Thatcherová zomrela v roku 2013 vo veku 87 rokov.

Viac o téme: Theresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu