Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pyrotechnici zneškodnili bombu uprostred Frankfurtu: FOTO Vážila takmer dve tony!

Zneškodnená dvojtonová bomba Zobraziť galériu (2)
Zneškodnená dvojtonová bomba (Zdroj: SITA/AP)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nemeckí pyrotechnici dnes úspešne zneškodnili veľkú leteckú bombu z čias druhej svetovej vojny, ktorej nález si vynútil evakuáciu viac ako 60.000 obyvateľov Frankfurtu nad Mohanom. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom dnes večer informovala agentúra DPA. Evakuovaní obyvatelia však bezprostredne nedostali povolenie na návrat do svojich domovov.

V súlade s pôvodným plánom sa mala evakuovaná oblasť otvárať postupne v priebehu niekoľkých hodín. Prioritne sa mal pritom zabezpečiť návrat starších ľudí a pacientov do nemocníc. Realizácia plánu sa však zrejme oneskorí, keďže zneškodňovanie bomby trvalo - vzhľadom na technické problémy - dlhšie, než sa počítalo.

Bombu britskej výroby vážiacu 1,8 tony s približne 1300 kilogramovou výbušnou náplňou objavili stavební robotníci v utorok. Úrady nariadili občanom bývajúcim v okruhu 1,5 kilometra od miesta nálezu, aby opustili svoje domovy. Jedna z najväčších evakuačných akcií v povojnových dejinách Nemecka sa dotkla aj pacientov miestnych nemocníc a veľkého počtu seniorov.

Podobné operácie sú v Nemecku bežné aj 72 rokov po skončení druhej svetovej vojny. V meste Koblenz museli v sobotu evakuovať približne 20.000 ľudí, aby mohli pyrotechnici bezpečne zneškodniť 500 kilogramovú leteckú bombu americkej výroby.

Odborníci, ktorí sa zaslúžili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: BombaFrankfurt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu