Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Merkelová a Schulz absolvovali spoločnú diskusiu: Útok na kancelárku kvôli utečencom!

Angela Merkelová a Martin Schulz
Angela Merkelová a Martin Schulz (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dnes večer stretla so svojím hlavným vyzývateľom Martinom Schulzom v prvej a jedinej televíznej debate, ktorá sa koná pred parlamentnými voľbami vypísanými na 24. septembra.

Televízny duel, ktorý by mal trvať zhruba 90 minút, odštartoval dnes o 20.15 h. V priamom prenose ho vysielajú štyri veľké nemecké televízie das Erste, ZDF, RTL a Sat.1. Jednou z prvých tém debaty bola problematika migračnej krízy. Schulz zaútočil na Merkelovú za to, že v roku 2015 prijala veľké množstvo utečencov bez toho, aby do riešenia krízy náležite zapojila aj európskych partnerov. Jeden z posledných predvolebných prieskumov zverejnený 1. septembra zaznamenal pokles voličskej podpory sociálneho demokrata Martina Schulza, ktorý by chcel na čele vlády nahradiť dlhoročnú konzervatívnu kancelárku Angelu Merkelovú.

Ak by sa kancelár v Nemecku volil priamo, bývalý predseda Európskeho parlamentu by dostal len 28 percent hlasov, čo je o šesť percentuálnych bodov menej ako mal v tom istom prieskume pred týždňom. Podpora Merkelovej naopak mierne stúpla a tri týždne pred voľbami by jej dalo hlas 57 percent opýtaných, vyplýva z prieskumu Politbarometer televízie ZDF. Čo sa týka preferencií politických strán, konzervatívny blok CDU/CSU má s 39 percentami obrovský náskok pred sociálnymi demokratmi, ktorých by volilo 22 percent respondentov. Ani jedno z čísel sa oproti predchádzajúcemu prieskumu nezmenilo.

Schulz by zrušil rozhovory s Tureckom

Sociálny demokrat Martin Schulz by zrušil prístupové rozhovory medzi EÚ a Tureckom v prípade, ak by sa stal budúcim nemeckým kancelárom. Uviedol to v predvolebnej televíznej debate, v ktorej sa dnes večer stretol so súčasnou šéfkou nemeckej vlády Angelou Merkelovou. "Keď sa stanem kancelárom, zruším prístupové rozhovory EÚ s Tureckom," vyhlásil Schulz podľa agentúry DPA.

Jeho súperka pripustila, že si nevie predstaviť, že by sa Turecko niekedy mohlo stať členskou krajinou Európskej únie. Obhajovala však uzavretie kontroverzne vnímanej migračnej dohody medzi EÚ a Tureckom, podľa nej to bol "absolútne správny" krok. Zdôraznila tiež, že nebude tolerovať žiaden nátlak, ktorý by Ankara chcela vyvíjať tlak na Turkov žijúcich v Nemecku.  

Hneď na začiatku debatu rozprúdila problematika migračnej krízy. Schulz zaútočil na Merkelovú za to, že v roku 2015 prijala veľké množstvo utečencov bez toho, aby do riešenia krízy náležite zapojila aj európskych partnerov. Kancelárka svoje vtedajšie rozhodnutie obhajovala slovami, že nemohla voči tisícom utečencov "nasadiť vodné delá". Poukazovala aj na to, že dlhé hranice Nemecka sa dajú len ťažko kontrolovať alebo uzavrieť.

Merkelová sa dnes stretla so svojím hlavným vyzývateľom v prvej a jedinej televíznej debate, ktorá sa koná pred parlamentnými voľbami vypísanými na 24. septembra. Prieskumy verejnej mienky zatiaľ výrazne favorizujú Merkelovej konzervatívny blok CDU/CSU pred Schulzovými sociálnymi demokratmi z SPD. 

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováMartin Schulz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu