Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalší úspech ruskej rozviedky: Odhalili teroristov, ktorí chceli odpáliť moskovské metro

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala štyroch členov skupiny, ktorá pripravovala útoky v prostriedkoch hromadnej dopravy, na veľkých trhoviskách a v nákupných centrách na území Moskvy a priľahlej oblasti.

Podľa dnes vydaného vyhlásenia FSB je medzi zadržanými aj emisár džihádistickej organizácie Daeš, ktorý koordinoval prípravu plánovaných činov. Zadržali aj špecialistu na výrobu výbušných zariadení a dvoch potenciálnych samovražedných atentátnikov. Príslušníci FSB okrem toho v Moskovskej oblasti našli a zneškodnili laboratórium na výrobu výbušnín a výbušných zariadení. Ako uviedla agentúra TASS, členom skupiny bol jeden Rus a traja občania krajín Strednej Ázie.

Do prípravy výbuchov boli podľa FSB zapletení aj dvaja z veliteľov IS v Sýrii, medzi nimi je údajne aj vodca zariadenia Daeš, kde sa školia budúci atentátnici, "A. M. Širindžonov a medzinárodne hľadaný T. M. Nazarov", uviedla TASS. Agentúra RIA Novosti pripomenula, že FSB koncom júla zabránila veľkým teroristickým útokom, ktoré sa mali odohrať v Petrohrade, pričom v súvislosti s tým zadržala siedmich občanov krajín Strednej Ázie.

Námestník generálneho prokurátora Alexandr Buksman vtedy informoval, že za prvý polrok tohto roku sa v Rusku podarilo odhaliť viac ako desať pripravovaných teroristických útokov. Jediný atentát, ktorému sa nepodarilo včas zabrániť, sa odohral 3. apríla v Petrohrade, keď samovražedný útočník aktivoval výbušninu vo vagóne metra. Zahynulo pritom 16 ľudí.

Viac o téme: NáložMetroBombaTeroristiMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu